E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2851
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par alkoholisku dzērienu nodošanu nepilngadīgai personai

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2013
Olita Graudiņa

Labdien. Vēlējos uzzināt detalizētāku skaidrojumu par alkohola mazumtirdzniecību jauniešiem. Likumā par alkohola mazumtirdzniecību ir minēts, ka alkoholu nedrīkst tirgot jauniešiem, kuri ir jaunāki par 18 gadiem. Jautājums ir sekojošs: ko darīt tādā situācijā, ja atnāk vairāki jaunieši, vienam no viņiem ir personu apliecinošs dokuments un viņš iegādājas alkoholu visiem jauniešiem? Vai likumā tas ir atrunāts, kā pareizi rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
20. septembrī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Valsts policijas pārstāve skaidro: „Alkoholisko dzērienu aprites likuma 6.panta otrās daļas prasības nosaka, ka alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties.

Lai pārliecinātos par pircēja vecumu, mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt, lai pircējs uzrāda personu apliecinošu dokumentu. Personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem (ieskaitot), iegādājoties alkoholiskos dzērienus, ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu mazumtirgotājam visos gadījumos neatkarīgi no tā, vai mazumtirgotājs to ir pieprasījis.” 

Normatīvajos aktos nav noteikts, kā tirgotājam ir jārīkojas Jūsu minētajā situācijā. Taču, ja alkoholiskos dzērienus iegādājas pilngadīga persona un nodot to nepilngadīgām personām, šādā gadījumā persona ir izdarījusi administratīvu pārkāpumu.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 172.pants noteic, ka par nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā – uzliek naudas sodu no divdesmit pieciem līdz simts latiem. Par nepilngadīgā novešanu līdz dzēruma stāvoklim – uzliek naudas sodu no piecdesmit līdz divsimt piecdesmit latiem. Par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nodošanu nepilngadīgā rīcībā tā, ka šīs vielas kļuvušas nepilngadīgajam brīvi pieejamas lietošanai, - izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz simt latiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas