E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28262
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz atvaļinājumu pirms grūtniecības atvaļinājuma

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2023
Krista

Labdien!
Vēlos noskaidrot par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma.
Esmu stājusies uzskaitē līdz 12. grūtniecības nedēļai, strādāju par pirmsskolas izglītības skolotāju (ikgadējais apmaksātais atvaļinājums ir divi mēneši).
Pēc noteiktā likuma man darbnespējas lapa B tiktu izsniegta no 30. grūtniecības nedēļas (maija). Vai es drīkstu pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma izmantot savu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ja man nav izveidojies atvaļinājuma uzkrājums? Vai arī drīkstu izmantot tik daudz dienu, cik sanāk uzkrāt līdz maijam?

A
atbild:
13. janvārī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Grūtniecei Darba likums dod tiesības ikgadējo atvaļinājumu izmantot pirms grūtniecības atvaļinājuma, kā arī uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma – pirms tiek pieprasīts un piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums. Pastāv iespēja ikgadējo atvaļinājumu izmantot arī uzreiz pēc bērna kopšanas atvaļinājuma – pirms atgriešanās darbā.

Atvaļinājumu darba devējs piešķir prasītajā apjomā, kā arī izvērtējot uzkrāto atvaļinājuma periodu. Ja atvaļinājumu izmanto pilnā apmērā, taču uzkrātais atvaļinājuma periods faktiski ir īsāks un pēc BKA darba attiecības neturpinās, darba devējs ir tiesīgs atprasīt avansā izmaksāto atvaļinājuma daļu.

Tā kā esat izglītības sistēmas darbiniece, kam pienākas 8 kalendāra nedēļu ilgs atvaļinājums, jums sākotnēji kopā ar ārstu jānoskaidro grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums, tad, sazinoties ar personāldaļu un precizējot faktisko ikgadējā atvaļinājuma ilgumu, pamatojoties uz Darba likuma 150. panta ceturto daļu, jāiesniedz iesniegums par ikgadējā atvaļinājuma izmantošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas