E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28233
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
5
5

Kad mūža pensijas polise ietekmē vecuma pensiju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2023
Jolanta

Labdien! Radās neskaidrības, iepazīstoties ar informāciju par pensijas, invaliditātes izmaiņām 2023. gadā. Tur minēts –, ja iegādājas mūža apdrošināšanas polisi, tad samazinās vecuma pensiju. Kā notiks pensijas izmaksa? Vai es saņemšu atsevišķi divas pensijas, proti, minimālo vecuma pensiju un apdrošināšanas pensiju? Vai varētu to izskaidrot, izmantojot konkrētu piemēru? Mana prognozējamā pensija ir 500 eiro. Darba stāžs ir vairāk par 45 gadiem, esmu 3. grupas invalīde. Paldies!

A
atbild:
11. janvārī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Piešķirot vecuma pensiju no 2023. gada 1. janvāra, dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polises mēneša apmēru, kas noteikts atbilstoši dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) līgumam par valsts fondēto pensiju shēmā uzkrātā fondētās pensijas kapitāla izmantošanu, ņem vērā, nodrošinot minimālo vecuma pensijas apmēru vai saglabājot iepriekš saņemtā pakalpojuma apmēru.

Piemēri

  1. Vecuma pensija par apdrošināšanas stāža 15 gadiem ir piešķirta no 2023. gada 10. janvāra un aprēķināta 120,00 eiro apmērā mēnesī. Persona ir fondēto pensiju shēmas dalībnieks un, pieprasot vecuma pensiju, ir izvēlējusies par uzkrāto fondētās pensijas kapitālu iegādāties dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polisi. Mūža pensijas mēneša apmērs ir 18,00 eiro.

Tā kā saskaņā ar tiesību normām vecuma pensijas minimālais apmērs par 15 gadu apdrošināšanas stāžu ir 149,60 eiro, šīs personas minimālā vecuma pensija, kuru tā saņem no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras,  ir 131,60 eiro (149,60 - 18,00) mēnesī, bet no apdrošināšanas sabiedrības saņem mēneša summu 18,00 eiro, kā rezultātā kopumā persona saņem 149,60 eiro.

  1. Personai ar invaliditāti uz mūžu invaliditātes pensijas vietā ir piešķirta vecuma pensija no 2023. gada 5. janvāra. Invaliditātes pensijas apmērs, kas saņemts līdz vecuma pensijas piešķiršanas dienai, ir 500,00 eiro. Vecuma pensijas aprēķinātais apmērs ir 450,00 eiro mēnesī. Persona ir fondēto pensiju shēmas dalībnieks un, pieprasot vecuma pensiju, ir izvēlējusies par uzkrāto fondētās pensijas kapitālu iegādāties dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polisi. Mūža pensijas mēneša apmērs ir 20,00 eiro.

Tā kā saglabājamo invaliditātes pensijas apmēru invaliditātes laikā nosaka kā starpību starp iepriekš saņemtās invaliditātes pensijas un mūža pensijas mēneša apmēru, šai personai vecuma pensijas saglabājamais apmērs ir 480,00 eiro (500,00 - 20,00) mēnesī.

Ja aprēķinātais vecuma pensijas apmērs ir lielāks nekā minimālais vecuma pensijas apmērs vai iepriekš saņemtās invaliditātes pensijas apmērs, tad dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polises mēneša apmērs netiek ņemts vērā. 

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas