E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28103
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kāda ir kārtība valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2022
Ig

Pašvaldības policija nepamatoti uzlika sodu. Iepriekš neesmu bijusi sodīta un uzskatīju, ka lēmums bija nepareizs, arī tiesa lēmumu atcēla. Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likumā noteikts, ka morālā kaitējuma atlīdzinājumu nosaka apmērā līdz 4268,62 eiro. Ja nodarīts smags morālais kaitējums, atlīdzinājums var būt līdz 7114,36 eiro, bet, ja nodarīts kaitējums dzīvībai vai sevišķi smags kaitējums veselībai, maksimālais atlīdzinājuma apmērs var būt līdz 28 457,44 eiro. Uzskatu, ka personām, kuras neiedziļinās faktos, nav vietas policijā. Visas sarakstes un ieguldītais laiks, lai sevi aizstāvētu, ir absurds. Kur un kādā laika periodā varu vērsties ar iesniegumu par morālā kaitējuma atlīdzināšanu pašvaldības policijas nepamatoto lēmumu dēļ?

A
atbild:
23. decembrī, 2022
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 34. panta pirmajai daļai personai, kurai amatpersonas vai augstākas amatpersonas prettiesiskas rīcības rezultātā nodarīts kaitējums, ir tiesības uz atlīdzinājumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par iestāžu nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu.

Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likuma 15. pants noteic, ka privātpersona iesniegumu par zaudējuma atlīdzinājumu iesniedz tai iestādei, kas nodarījusi zaudējumu. Savukārt minētā likuma 16. pants noteic, ka iesniegumā par zaudējuma atlīdzinājumu norāda:

1) tās iestādes nosaukumu, kurai iesniegts iesniegums;

2) iesniedzēja vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīvesvietu, bet juridiskajai personai – nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi;

3) prasījumu;

4) faktus, kas, pēc iesniedzēja domām, pamato tiesības uz zaudējuma atlīdzinājumu;

5) bankas kontu, uz kuru zaudējuma atlīdzinājums pārskaitāms.

Iesniegumā var norādīt arī pierādījumus, kas apliecina zaudējuma nodarīšanas faktu un zaudējuma apmēru, un iesniegumam pievieno attiecīgo dokumentu kopijas, uzrādot šo dokumentu oriģinālus vai noteiktā kārtībā apliecinātus norakstus. Ja iesniegums nosūtīts pa pastu, tam pievieno noteiktā kārtībā apliecinātus dokumentu norakstus vai kopijas. Iesniegumā var norādīt lietas juridisko pamatojumu un citas ziņas, kas var būt svarīgas lietas izskatīšanā. Prasījumā norāda prasītā zaudējuma atlīdzinājuma kopējo summu. Ja tiek prasīts atlīdzinājums par vairākiem zaudējuma veidiem, iesniegumā var norādīt par katru zaudējuma veidu prasītā zaudējuma atlīdzinājuma summu.

Atbilstoši minētā likuma 17. pantam privātpersona iesniedz iesniegumu par zaudējuma atlīdzinājumu gada laikā no dienas, kad tā uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par zaudējumu, bet ne vēlāk kā piecu gadu laikā no iestādes prettiesiskā administratīvā akta spēkā stāšanās vai prettiesiskas faktiskās rīcības veikšanas dienas. Ja privātpersona nokavējusi šī panta pirmajā daļā minētos termiņus, iestāde, tiesa vai tiesnesis tos var atjaunot pēc šīs privātpersonas motivēta lūguma, ja nokavēšanas iemeslu atzīst par attaisnojamu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas