E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27972
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Uzteikums pārbaudes laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2022
Roberta

Labdien!
Pašvaldības izglītības iestādē tika pieņemts darbā tehniskais darbinieks uz pārbaudes laiku (trīs mēneši). Ieradās darbā divas dienas, no kurām pirmajā dienā strādāja pieņemami, bet otrajā jau slēpās no kolēģiem. Trešajā darba dienā darbinieks neatnāca uz darbu, uz telefona zvaniem neatbildēja. Ceturtajā dienā atvēra darbnespējas lapu, kas ilga divus mēnešus un 18 dienas. Slimības laikā darbinieks vienreiz ieradās darba vietā, lai noskaidrotu, kas ar viņu notiks turpmāk. Tika parakstīts dokuments par brīdinājumu, ka darba tiesiskās attiecības pēc darbnespējas netiks turpinātas. Ja ir noslēgta darbnespējas lapa, vai darba devējam ir jāgaida trīs dienas, lai darbinieku atbrīvotu? Ja ir, tad, ko neuzticamam darbiniekam var piedāvāt (darbs ir saistīts ar skolēniem)? Turklāt pastāv iespēja, ka pēc trim dienām darbinieks atkārtoti var atvērt darbnespējas lapu.
Ļoti gaidīsim Jūsu atbildi!

A
atbild:
02. decembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pārbaudes termiņa laikā atbilstoši Darba likuma 47. panta pirmajai daļai abām pusēm – gan darba devējam, gan darbiniekam – ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš. Turklāt, uzsakot darba līgumu pārbaudes laikā, darba devējam nav pienākuma norādīt uzteikuma iemeslu. Tomēr darba devēja pienākums ir uzteikumu darbiniekam izsniegt rakstveidā, norādot darba tiesisko attiecību pēdējo dienu. Darbinieka nodarbināšana pārbaudes laikā ir īstenojama viņa darba līgumā noteikto pienākumu ietvaros.

Saskaņā ar Darba likuma 46. panta ceturto daļu pārbaudes termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku un citu laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ. Jānorāda, ka Darba likuma 109. panta trešajā daļā ir noteikts aizliegums darba devēja darba līguma uzteikumam pārejošas darbnespējas laikā, izņemot Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā minēto gadījumu (ilgstoša slimošana), kā arī laikā, kad darbinieks ir bijis atvaļinājumā vai kad neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas