E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27901
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Biedrība un mājas lietas kārtošana BIS

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2022
Arno

Vai biedrība, kas apsaimnieko un pārvalda savu daudzdzīvokļu māju, kura lielāka par 1500 m2, arī turpmāk drīkstēs to darīt, sākot ar 01.03.2022., ja nevienam no biedrības valdes locekļiem nav attiecīgās namziņa kvalifikācijas un piekļuves BIS sistēmai? Vai visu dokumentāciju būs iespēja iesniegt papīra veidā?

A
atbild:
17. novembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. pants paredz, ka mājas lieta iekārtojama par ikvienu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un mājas lietu kārto dzīvojamās mājas īpašnieks, ja tas nav noteicis citu personu mājas lietas kārtošanai.

Pašreiz spēkā esošā Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma redakcija paredz – ja daudzdzīvokļu mājas kopējā platība pārsniedz 1500 m2, tad dzīvojamās mājas pārvaldīšanai nepieciešamo profesionālo izglītību un vismaz trešo profesionālās kvalifikācijas līmeni apliecinošs dokuments nepieciešams:

  • īpašniekam, kurš pats pārvalda sev piederošu dzīvojamo māju;
  • īpašniekam, kuru pilnvarojuši veikt pārvaldīšanas darbības citi dzīvojamās mājas īpašnieki uz Civillikumā noteiktajā kārtībā savstarpēji noslēgta līguma pamata;
  • īpašnieku veidotas dzīvojamās mājas pārvaldīšanas sabiedrības vai biedrības darbiniekam, kā arī pārvaldīšanas sabiedrības vai biedrības biedram, kurš veic attiecīgo pārvaldīšanas darbību un pats ir dzīvojamās mājas īpašnieks.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums noteic, ka no 2023. gada 1. marta visiem daudzdzīvokļu mājas pārvaldniekiem ir pienākums kārtot mājas lietu Būvniecības informācijas sistēmā. Lai to varētu izdarīt, ir jāreģistrējas pārvaldnieku reģistrā. Šim nolūkam arī biedrību, kuras izveidotas vienā dzīvojamajā mājā, kas ir lielāka par 1500 m2, pārvaldniekiem vajag apliecināt atbilstību noteiktām izglītības prasībām.

LV portāls jau rakstīja, ka Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi grozījumus Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, paredzot, ka dzīvokļu īpašnieku biedrībām, kuras pārvalda vienu dzīvojamo māju, kas ir lielāka par 1500 m2, pārvaldnieka izglītību tomēr nevajadzēs.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas