E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27776
Lasīšanai: 2 minūtes
12
12

Papildatvaļinājums par bērnu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2022
Eva

Labdien!
Darba likuma 151. pants nosaka, ka uz ikgadēju apmaksātu papildatvaļinājumu tiesības ir tiem darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par 3 bērniem vecumā līdz 14 gadiem, – ne mazāk par 1 darba dienu.
JAUTĀJUMS:
Ja man ir 2 bērni – vienam 11 gadi un otram jau 15, vai papildatvaļinājums (1 darbdiena gadā) man nepienākas, jo vecākais jau sasniedzis šo Darba likumā noteikto 14 gadu slieksni, vai arī šis papildatvaļinājums man pienākas līdz brīdim, kad mans mazākais bērns sasniegs šos 14 gadus?
Un, vai pareizi saprotu, ka nevis precīzi līdz datumam, kad ir 14. dzimšanas diena? Respektīvi, ja bērnam 15 gadi paliek 22. decembrī, tad varu izmantot šo papildatvaļinājuma dienu 21. decembrī, jo tad viņam vēl ir 14 gadi?

A
atbild:
09. novembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesības uz papildatvaļinājuma dienu vai dienām Darba likuma 151. pantā noteiktajā apmērā ir abiem bērna vecākiem viņu izvēlētajā laikā, par to iesniedzot darba devējam iesniegumu un uzrādot apliecinājumu par bērna vecumu.

Konkrētajā situācijā papildatvaļinājums jums pienākas ne mazāk kā vienas dienas apmērā, ja darba koplīgums vai kāds iekšējais dokuments neparedz lielāku atvaļinājuma dienu skaitu , jo jūs kvalificējaties pēc likumā noteiktā statusa – jums ir divi bērni vecumā līdz 14 gadiem. Papildatvaļinājuma diena jums pienāksies līdz laikam, kad jaunākais bērns būs sasniedzis pilnus 15 gadus.

Ja bērnam 15 gadi paliek 22. decembrī, tad jums ir tiesības izmantot papildatvaļinājuma dienu 21. decembrī, jo tobrīd bērns vēl ir 14 gadus vecs, kas dod tiesības uz papildatvaļinājumu. 

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas