E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27727
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kaitējuma atlīdzināšanai ir jāceļ prasība tiesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2022
Mārtiņš

Sveiki! CSNg kļuvu par 1. grupas invalīdu. Kā un kur vērsties ar prasību par morālo un fizisko kaitējumu piedziņu no šofera? Vai tas jādara tiesā vai pirms tam – rakstiskā veidā? Paldies!

A
atbild:
28. novembrī, 2022

Jā, lai prasītu jums nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu, ir jāvēršas ar prasību tiesā civilprocesuālā kārtībā.

Vairāk par prasības celšanu tiesā varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit. Tomēr pirms prasības celšanas iesaku konsultēties ar juristu vai zvērinātu advokātu.

Civillikuma 1635. pants nosaka, ka katrs tiesību aizskārums, tas ir, katra pati par sevi neatļauta darbība, kuras rezultātā nodarīts kaitējums (arī morālais kaitējums), dod tiesību cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot.

Ar morālo kaitējumu jāsaprot fiziskas vai garīgas ciešanas, kas izraisītas ar neatļautas darbības rezultātā nodarītu cietušā nemantisko tiesību vai nemantisko labumu aizskārumu. Atlīdzības apmēru par morālo kaitējumu nosaka tiesa pēc sava ieskata, ņemot vērā morālā kaitējuma smagumu un sekas.

Ja šī panta otrajā daļā minētā neatļautā darbība izpaudusies kā noziedzīgs nodarījums pret personas dzīvību, veselību, tikumību, dzimumneaizskaramību, brīvību, godu, cieņu vai ģimeni, vai nepilngadīgo, pieņemams, ka cietušajam šādas darbības rezultātā ir nodarīts morālais kaitējums. Citos gadījumos morālais kaitējums cietušajam jāpierāda.

Protams, pirms prasības celšanas tiesā varat mēģināt vērsties pie negadījumā vainojamās personas ar lūgumu par nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu, lai izvairītos no tiesvedības, bet tas nav obligāti, turklāt kaitējuma atlīdzināšana šādā gadījumā būs atkarīga no tā, vai persona to vēlēsies darīt vai ne.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas