E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27682
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Lietošanas tiesības uz zemi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2022
guntis

Sveiki! “Rīgas namu apsaimniekotājs” (RNA) – privātais kantoris, no 2021. gada 1. janvāra Kurzemes prospekts 84. Līdz tam apsaimniekoja Rīgas namu pārvaldnieks (RNP). Visi dzīvokļu īpašnieki samaksāja zemes nomas maksu RNP. Tagad jaunais apsaimniekotājs liek dzīvokļu īpašniekiem maksāt zemes nomas korekciju, kas sanāk dubultā. Trūkstošā summa (apmēram 2500 eiro), kuru pieprasa zemes īpašnieki un kuru viņi nav saņēmuši no RNP, cik nu kuram dzīvoklim, pienākas vēl trīs mēnešus. Tika rīkota aptauja ar anketām. Rezultāti tika safabricēti, tāpēc paši aptaujājām iedzīvotājus. Visi aptaujātie bija “pret”, samaksu dubultā neveiks, taču RNA “izvilka” 50%. Tagad maksājumu uzdevumos parādās “PARĀDS”. Nākamajā mēnesī noteikti būs pierēķināti soda procenti. Cik likumīgi rīkojas RNA? Paldies!

A
atbild:
14. novembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” no 2022. gada 1. janvāra paredz ieviest zemes likumiskās lietošanas maksājumu – 4% gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Likuma 38. pantā noteikts: “Ja būve ir patstāvīgs īpašuma objekts saskaņā ar šī likuma 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3. vai 4. punktu, līdz būves apvienošanai vienā īpašumā ar zemi būves īpašniekam uz likuma pamata ir lietošanas tiesības uz zemi, ciktāl tās nepieciešamas īpašuma tiesību īstenošanai pār būvi.”

Lai precīzāk uzzinātu zemes likumiskās lietošanas maksājuma apjomu, jums ir jāvēršas pie nama apsaimniekotāja. Bez konkrētu dokumentu izpētes nav iespējams sniegt pilnvērtīgu atbildi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas