E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27402
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Kultūra
1
2
1
2

Fotogrāfijas autoram ir tiesības uz autoratlīdzību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2022
Linda

Labdien! Vai fotogrāfs drīkst pats noteikt kāzu foto autoratlīdzību iegādes summu, ja klients nevēlas, lai fotogrāfijas tiktu publicētas, taču pirms tam ir parakstīts līgums, kurā iekļauts punkts, ka fotogrāfijas var tikt publicētas?

A
atbild:
27. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Fotogrāfijas autoram atbilstoši Autortiesību likumam ir tiesības saņemt un pieprasīt autoratlīdzību, jo fotogrāfija ir autortiesību objekts un ir aizsargājams darbs (skatīt likuma 4. panta 9. punktu), neatkarīgi no tā, vai ir noslēgts autoratlīdzības līgums. Likumā noteiktie autortiesību objekti ir aizsargājami darbi ar likumu.

Fotogrāfijas izmantošana komerciāliem nolūkiem bez autora piekrišanas ir autortiesību pārkāpums. Likums darba autoram sniedz vairākas tiesības, tai skaitā aizliegt vai atļaut sava darba izmantošanu, tiesības tikt atzītam par autoru, kā arī aizliegt jebkādi pārveidot savu darbu, ja tas tiek izplatīts (skatīt likuma 14. pantu). Atbilstoši likuma 15. panta ceturtajai daļai un 69. pantam autoram ir tiesības aizliegt fotogrāfiju izmantošanu komercdarbībā.

Savukārt Autortiesību likuma 69.1 pants paredz, ja personas vainas dēļ notikusi autortiesību vai blakustiesību objektu prettiesiska izmantošana, autortiesību vai blakustiesību subjekti ir tiesīgi prasīt radītā zaudējuma un morālā kaitējuma atlīdzību. Zaudējumu atlīdzības un morālā kaitējuma apmērs nosakāms saskaņā ar Civillikumu. Nosakot zaudējumu atlīdzības apmēru, var ņemt vērā arī tās personas negodīgi gūto peļņu, kura prettiesiski izmantojusi autortiesību vai blakustiesību objektu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas