E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27336
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Lai evakuācijas ceļiem nav šķēršļu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2022
Jekaterina

Labdien! Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments konstatējis, ka daudzdzīvokļu namā (9 stāvi, 119. sērijas dzīvokļi) starp kāpņu telpu un divu dzīvokļu gaiteni izbūvēta durvju aila ar durvīm. Vēlamies saskaņot šo būvniecību atbilstoši VUGD prasībām, lai evakuācijas ceļiem nav šķēršļu. Šajā gadījumā durvis vērās uz ārpusi no dzīvokļu puses, un vēršanās laiks bija ne vairāk kā 3 sekundes. Kāds projekts ir jāsagatavo šīs situācijas risinājumam (būvprojekts vai apliecinājuma karte)? Vai projektā ir jābūt specificētām durvīm, kā faktiski ir izbūvēts, vai pietiek ar norādījumu, ka šajā vietā ir durvju aila?

A
atbild:
19. septembrī, 2022
Rīgas dome
Kaspars Līcītis, Zīmola un komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” (ĒBN) 7.1 1. punktu paziņojumu par būvniecību (1.1 pielikums) izmanto, ja paredzēta otrās vai trešās grupas ēkas vai tās daļas vienkāršota atjaunošana.

Konkrētajā gadījumā būvspeciālists sagatavo paziņojumu par ēkas daļas vienkāršotu atjaunošanu un iesniedz Būvniecības informācijas sistēmā. Būvspeciālists nodrošina būvniecības dokumentācijā ietverto risinājumu atbilstību būvniecības ierosinātāja un normatīvo aktu prasībām, kā arī piemērojamos standartos noteiktajām prasībām un dokumentācijā ietvertās informācijas savstarpējo atbilstību.

Minimālās ugunsdrošības prasības, kādas ievēro, projektējot un būvējot jaunas būves, veicot esošu būvju pārbūvi, atjaunošanu, restaurāciju, novietošanu un lietošanas veida maiņu, nosaka Latvijas būvnormatīvs LBN 201-15 “Būvju ugunsdrošība” (LBN 201-15). Prasības durvīm evakuācijas ceļos noteiktas LBN 201-15 5.5 nodaļā.

Ja tiek paredzētas atkāpes ugunsdrošības jomā, tad atbilstoši Būvniecības likuma 9.1 panta 7. daļai alternatīvos tehniskos risinājumus un atkāpes no būvnormatīvu tehniskajām prasībām speciālajos būvnoteikumos noteiktajos gadījumos saskaņo ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.

Vienlaikus Rīgas dome vērš uzmanību –, ja būvdarbi atsevišķajā īpašumā skar kopīpašumā esošo daļu, tad atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 11. panta trešajai daļai dzīvokļa īpašniekam nepieciešams šajā likumā noteiktajā kārtībā saņemt dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas