E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27233
Lasīšanai: 3 minūtes

Slimības lapa tēvam bērna saslimšanas gadījumā, ja BKA izmanto māte

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2022
Sandis

Labdien!
Ja mamma atrodas BKA, taču bērns ir apslimis, vai vīrs var ņemt slimības lapu? Gadās situācijas, ka mamma, esot BKA, saslimst. Kā rīkoties šādā gadījumā?
Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
26. septembrī, 2022
Labklājības ministrija
Irēna Salmane, Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā referente

Ja bērna kopšanas atvaļinājums ir piešķirts bērna mātei, tad saslimušā bērna kopšana būtu mātes pienākums.

Taču dzīvē ir situācijas, kad mammai, kura atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un kopj mazo bērnu mājās, nav iespējams kopt savu slimo bērnu, jo pati arī ir saslimusi un to nevar paveikt. Šādos gadījumos bērna tēvam vai citai personai (atbilstoši MK Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” noteiktajam), kura kopj slimo bērnu, ir tiesības uz ārsta izsniegto darbnespējas lapu B (DNL B) sakarā ar slima bērna kopšanu. Ja tēvs vai cita persona sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tāpēc zaudē algotā darba ienākumus, tad slimības pabalsts tiek piešķirts likumā noteiktajā kārtībā.

Fakts, ka māte dzīvo mājās ar bērnu (atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai ir nestrādājoša māmiņa) nebūt nenosaka to, ka tādos gadījumos slimības pabalsts nepienākas bērna tēvam. Dzīvē var būt dažādas situācijas un ir nepieciešamība slimo bērnu aprūpēt otram vecākam. Ja ārsts tēvam ir izsniedzis DNL B, tad viņa arī būs tiesības saņemt slimības pabalstu. Vienlaikus ir nošķiramas tiesības uz darbnespējas lapu kā darbnespēju attaisnojošu dokumentu no darbnespējas lapas kā dokumenta, uz kura pamata tiek piešķirts slimības pabalsts slima bērna kopšanas gadījumā, jo ne visos gadījumos, kad būs izsniegta darbnespējas lapa kā attaisnojošs dokuments saistībā ar neierašanos darbā vai nespēju veikt darbu, personai šī darbnespējas lapa dos tiesības uz slimības pabalstu.

Vēršam uzmanību, ka vienai personai ir tiesības uz vienu sociālās apdrošināšanas pabalstu par vienu un to pašu bērnu, jo pabalsts ir zaudēto ienākumu atvietojums un zaudētos ienākumus neatvieto dubultā. Par vienu un to pašu bērnu arī nav tiesības vienlaikus uz vairākiem pabalstiem, piemēram, vecāku pabalstu un slimības pabalstu, vai abiem vecākiem uz slimības pabalstu, ja kopjams slims bērns.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas