E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27187
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai pensijas indeksācijas dēļ jāpaliek bez sociālā atbalsta

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2022
Baiba

31.08.2022. beidzās maznodrošinātā statusa termiņš. No 01.09.2022. pensijas indeksācijas dēļ zaudēju šo statusu, jo Dobeles novadā ir noteikts, ka maznodrošinātā statuss pienākas, ja ienākumi ir līdz 350 eiro. Ja nav statusa, nav arī pabalstu, kas, protams, ir muļķīgi, bet vienlaikus labi izdomāts, lai būtu mazāk prasītāju. Mana pensija ir 319,00 eiro + indeksācija = 390.

A
atbild:
09. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. pantā noteikts:

  • trūcīgas mājsaimniecības minimālais ienākumu slieksnis ir 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā;
  • maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 eiro pārējām personām mājsaimniecībā, bet ne zemāku par trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni (tātad – ne zemāku par 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā).

Šajā likumā ir paredzēti divi pamata pabalsti – garantētā iztikas minimuma pabalsts (109 eiro), kas domāts cilvēkiem ar ļoti maziem ienākumiem vai vispār bez ienākumiem, un mājokļa pabalsts.

Trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām pašvaldība var piešķirt ne tikai likumā paredzētos pamata pabalstus, bet arī papildu pabalstus noteiktiem mērķiem – bērnu izglītības procesam, veselības aprūpei un citiem.

Pašreiz īpaši aktuāls ir mājokļa pabalsts, kuru aprēķina kā starpību starp GMI sliekšņu summu mājsaimniecībai un faktiskajiem izdevumiem (ievērojot izdevumu normas) un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem mēnesī. Lai šis pabalsts būtu pieejamāks, šogad, aprēķinot pabalstu, ienākumiem piemēro palielinošos koeficientus: atsevišķi dzīvojošai pensijas vecuma personai vai atsevišķi dzīvojošai personai ar invaliditāti – 2,5; mājsaimniecībai, kurā ir tikai pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti – 2; pārējām mājsaimniecībām – 1,5 vai arī piemēro pašvaldības noteikto koeficientu, ja tas ir lielāks.

Savukārt jaunie valsts atbalsta pasākumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā paredz visām mājsaimniecībām no šīgada 1. oktobra līdz nākamā gada 31. maijam mājokļa pabalsta aprēķinam piemērot GMI palielinošo koeficientu 3. Koeficienta palielinājuma rezultātā GMI slieksnis mājokļa pabalsta apmēra aprēķinam būs 327 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 228 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Mājokļa pabalsta aprēķina formula veidota tā, lai pēc mājokļa izdevumu (ņemot vērā noteiktās izdevumu pozīciju normas) apmaksas mājsaimniecības rīcībā paliktu šāda summa, kas ir nepieciešama citām ikdienas vajadzībām, tai skaitā pārtikas iegādei.

Likumā apkures sezonas mēnešos ir paredzēts speciāls valsts atbalsts pensiju saņēmējiem, kura apmērs ir atkarīgs no pensijas apmēra. No šīgada 1. novembra līdz nākamā gada 31. maijam katru mēnesi tiks izmaksāti 20 eiro, ja pensija ir no 301 līdz 509 eiro mēnesī.

Atbalsts ir paredzēts arī energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai mājsaimniecībām, kuras apkurē izmanto elektroenerģiju, dabasgāzi, koksnes briketes, koksnes granulas un malku, kā arī centralizētās siltumapgādes pakalpojumu. 

Jāpiebilst, ka ikgadējās pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju aizsardzību pret pirktspējas krišanos un panākt to vērtības nezaudēšanu inflācijas apstākļos.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas