E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26992
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Par mazbērnu tiesībām mantot

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2022
Tatjana

Pēc vecāsmātes nāves palicis dzīvoklis. Ir trīs dēli, no kuriem divi neplāno pieteikties mantojumam. Vai uz šo mantojuma daļu var pretendēt mazbērni? Respektīvi, vai mantojumu varētu sadalīt šādās daļās – dēlam un divām mazmeitām?

A
atbild:
31. augustā, 2022

Vispirms jānorāda, ka mantot iespējams pēc likuma, līguma vai testamenta. Līdz ar to, ja mantojuma atstājējs nav devis pēdējās gribas rīkojumu, piemēram, testamentu, tad mantošana notiek saskaņā ar likumu.

Civillikuma 830. pants paredz, ja kāds no vairākiem līdzmantiniekiem kaut kāda iemesla dēļ nevar vai negrib mantot, tad viņa atbrīvojusies daļa piekrīt pēc pieauguma tiesības pārējiem līdzmantiniekiem. Pieauguma tiesība nav piemērojama, ja atkritušam mantiniekam ir substitūts vai ja viņš jau pēc aicinājuma mantot nomirst un viņa tiesība ir pārgājusi uz viņa mantiniekiem.

Saskaņā ar Civillikuma 834. pantu, mantojot pēc likuma, atbrīvojusies mantojuma daļa piekrīt tiem līdzmantiniekiem, kas būtu to dabūjuši, ja atkritušā mantinieka nemaz nebūtu bijis, un šo daļu viņi sadala samērā ar savām mantojuma daļām.

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja divi no trim mantojuma atstājējas likumiskajiem mantiniekiem – dēliem – nepieteiksies uz mantojumu, mantos tikai viens dēls, kurš būs pieteicies uz mantojumu. Proti, likums neparedz iespēju atteikties no mantojuma par labu kādam citam (piemēram, dēls nepiesakās, lai mantotu mazbērns). Līdz ar to jūsu situācijā likumiskās mantošanas gadījumā dzīvokli mantotu tikai viens no dēliem, kurš būs pieteicies mantojumam, bet mazbērni nevarēs mantot (mazbērni varētu pretendēt uz mantojumu, ja, piemēram, kāds no mantojuma atstājējas likumiskajiem mantiniekiem (dēliem) būtu miris, tad attiecīgā mirušā mantinieka bērni varētu iestāties viņa vietā un mantot).

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas