E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11551
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
8
1
8

Par īres līguma reģistrēšanu zemesgrāmatā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2017
Krišs

Kādos gadījumos man kā dzīvokļa īpašniekam Rīgā ir jāreģistrē dzīvokļa īres līgums zemesgrāmatā? Kādi būtu ieguvumi man? Kādi īrniekam?

A
atbild:
13. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nevienā normatīvajā aktā īpašniekam nav noteikts pienākums reģistrēt zemesgrāmatā ar īrnieku noslēgto īres līgumu. Dzīvojamo telpu īres attiecības regulējošā likuma, saskaņā ar kuru būtu jāreģistrē zemesgrāmatā visi privāto izīrētāju un īrnieku starpā noslēgtie dzīvojamo telpu īres līgumi, joprojām nav.

Saistībā ar nekustamā īpašuma nodokļa apmēru īres līguma ierakstīšana zemesgrāmatā ir svarīga komersantiem.

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 3. panta 1.7daļā noteikts: Komersanta īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošiem objektiem (dzīvojamām mājām, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu) piemērojama mājokļiem noteiktā likme (0,20,6%), ja tie ir izīrēti dzīvošanai, ar nākamo mēnesi no īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā.

Komersanta īpašumā vai tiesiskā valdījumā esošiem šāda veida objektiem nodokļa likme ir 1,5%, ja īres tiesības uz šiem objektiem nav nostiprinātas zemesgrāmatā, vai ar nākamo mēnesi pēc tam, kad:

1) dzēsts zemesgrāmatas nostiprinājums par īres tiesībām šajos objektos;

2) izbeidzies zemesgrāmatas nostiprinājumā norādītais šo objektu īres tiesību termiņš, ja zemesgrāmatā nav iesniegta informācija par īres tiesību termiņa pagarinājumu vai dzēšanu;

3) izbeidzies par šiem objektiem noslēgtais īres līgums, ja tas izbeidzies pirms zemesgrāmatas nostiprinājumā norādītā īres tiesību termiņa. Šādā gadījumā komersantam ir pienākums viena mēneša laikā pēc līguma izbeigšanās informēt pašvaldību par īres līguma izbeigšanos pirms termiņa.

Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 148 “Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā” šī likuma norma vēl papildināta ar deklarēšanās kritēriju: 0,2–0,6% NĪN likme ir juridiskām personām, individuālajiem komersantiem, ārvalstu komersantiem un to pārstāvniecībām, ja objekts ir izīrēts dzīvošanai, no nākamā mēneša pēc īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā, un ja taksācijas gada 1.janvārī plkst. 0.00 tajā dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai. Pārējos gadījumos piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības.

Civillikuma 2126. pants noteic, ka, ierakstot nomas vai īres līgumu zemesgrāmatā, nomnieks vai īrnieks iegūst lietu tiesību, kas ir spēkā arī pret trešajām personām.

Savukārt arī likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 8. pants nosaka: Ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi. Līgumus var grozīt tikai šajā likumā noteiktajā kārtībā.

Tātad jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam jāatzīst par saistošiem iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi neatkarīgi no tā, vai tie ir vai nav reģistrēti zemesgrāmatā.

Satversmes tiesas spriedumā "Par likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 8. panta pirmā teikuma atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 105.pantam" norādīts: “Tiesību nostiprināšana zemesgrāmatā ir process, kura ietvaros zemesgrāmatu nodaļā jāiesniedz vairāki dokumenti, kas apstiprina ieraksta veikšanas pamatotību. (..) Dzīvojamās telpas īres līguma nostiprināšana zemesgrāmatā un nepieciešamības gadījumā tā dzēšana ir atkarīga no abu līguma pušu gribas. Proti, ja īrnieks vēlas nostiprināt īres līgumu zemesgrāmatā vai to dzēst, viņam tomēr nepieciešama arī īpašnieka piekrišana un līdzdarbošanās šajā procesā un otrādi.”

Likums “Par dzīvojamo telpu īri” prasa – īres līgumam ir jābūt rakstveidā. Jebkurā gadījumā līgums jāievēro abām pusēm.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas