E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26971
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā jāpiedzen kavējuma procenti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2022
Jānis

Labdien! Kādas ir pašreizējās normas un kārtība, pēc kuras var aplikt kavētu maksājumu ar soda procentiem? Klients mūsu uzņēmumam jau nepilnu mēnesi ir iekavējis rēķina apmaksu par preču piegādi, darījums norisinājās starp juridiskām personām. Kā šādā situācijā pareizi rīkoties lai noteiktu soda procentus pēc likumā noteiktās normas, ja nav atrunāti savi noteikumi, kā arī kā tos noformēt, vai par tiem pēc jāizraksta atsevišķs rēķins?

A
atbild:
08. augustā, 2022

Šādā situācijā jums vispirms jāvērtē preču piegādes līguma nosacījumi. Sākotnēji jums ir jāvēršas pie parādnieka ar pretenziju par maksājumu saistību neizpildi – piedāvājot labprātīgi (ārpustiesas ceļā) noregulēt minēto situāciju.

Ja saistības tomēr netiek pildītas, jums ir tiesības, pamatojoties uz Civillikuma 1765. pantu, pieprasīt likumisko procentu (no kavētā saistību maksājuma summas) piedziņu. Likumisko procentu apmērs par tāda naudas parāda samaksas nokavējumu, kas kā atlīdzība nolīgta līgumā par preces piegādi, par pirkumu vai pakalpojuma sniegšanu, ir astoņi procentpunkti virs procentu pamatlikmes (1765. p. 3. d.) gadā.

Par aprēķinātajiem kavējuma procentiem jāsagatavo rēķins.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas