E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21936
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Kā iegūt personas miršanas apliecību no ASV

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2020
Astra

Kas jādara, lai no ASV izprasītu mirušā radinieka miršanas apliecību ar “Apostille” uz tās? Vēlos mantot mirušā radinieka atstāto nekustamo īpašumu, kurš atrodas Latvijā un kuru ar mirušā radinieka atļauju (tā apliecināta ar viņa parakstu privātā dāvinājuma līgumā, uz kura nav ASV “Apostille”, tāpēc Latvijas notāri to neatzīst par spēkā esošu) apsaimniekoju un maksāju NĪN jau vairāk nekā piecus gadus.

A
atbild:
13. aprīlī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Atvainojiet par vēlo atbildi. “Apostille” ir dokumentu legalizācija, kuru veic tikai valsts iestāžu izdotiem dokumentiem. Ja ar privātu dāvinājuma līgumu ir domāts tāds līgums, kurš noslēgts rakstveidā, vien parakstot to starp līguma slēdzēju pusēm, tad šādam līgumam nevar veikt dokumenta legalizāciju. Miršanas apliecībai var veikt dokumenta legalizāciju. Atsevišķi pakalpojuma sniedzēji piedāvā nokārtot šo procedūru arī pēc dokumenta saņemšanas Latvijā.

Ja esat mantojuma atstājēja vienīgais radinieks, tad pastāv iespēja droši mantot īpašumu likumiskās mantošanas ceļā, un tādējādi var iegūt šo īpašumu bez dāvinājuma līguma vai testamenta. Ja ir arī citi radinieki, tad pastāv risks, ka arī viņi pieteiksies uz šo mantojumu.

Iespēja pieņemt mantojumu likumiskās mantošanas ceļā neatrisina problēmu ar miršanas apliecības iegūšanu. Šī procedūra ir aprakstīta ASV iestāžu mājaslapās, skatīt usa.gov sadaļu “Requesting a Death Certificate for a Death in the U.S.”. Ņemot vērā, ka ASV ir ievērojami lielāka nekā Latvija, līdz ar to tajā arī ir vairāk nekā viena iestāde, kurā vērsties ar attiecīgās informācijas pieprasījumu, skatīt Nacionālā veselības statistikas centra mājaslapu cdc.gov.

Ja gadiem neizdosies iegūt miršanas apliecību, tad varēsiet arī tiesā prasīt izsludināt mantojuma atstājēju par mirušu attiecībā uz personas mantu Latvijā. Skatīt Civillikuma 10. panta otro daļu. Šis institūts, gadiem ejot, var tikt izmantots kā alternatīva.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas