E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26910
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Ja nelaimes gadījums noticis darbā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2022
Jūlija

Labdien!           

Ceram uz jūsu palīdzību!

Kur likumā ir atrodams apdeguma pakāpes apraksts? Diemžēl es nevaru atrast oficiālu informāciju.
Mans vīrs darbā laikā guva traumu – labās rokas ādas apdegumu, kas veido 10% no ķermeņa.
Tika veikta operācija, un ārstējošais ārsts teica, ka tas ir 4. pakāpes apdegums. Taču pēc 20 dienām, kas tika pavadītas slimnīcā, izrakstā bija norādīts, ka apdegums ir neliels un tikai 2. pakāpes. Šī iemesla dēļ darba devējs un Valsts darba inspekcija atteicās risināt incidentu.

Mēs mēģinājām pierādīt savu taisnību, tomēr nesaprotam, kā turpmāk rīkoties.

A
atbild:
17. augustā, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtība noteikta MK noteikumos Nr. 950 “Nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtība”.

Nelaimes gadījums MK noteikumu Nr. 950 izpratnē ir darba vietā vienas darba dienas vai maiņas laikā noticis ārkārtējs notikums, pēc kura personai radušies veselības traucējumi vai pastāv veselības traucējumu iestāšanās varbūtība (inficēšanās risks), vai iestājusies iesaistītās personas nāve. Atbilstoši MK noteikumu Nr. 950 5.1. apakšpunktam notikušu nelaimes gadījumu izmeklē, ja cietušajam iestājies darbspēju zaudējums uz laiku, kas ir ilgāks par vienu diennakti.

Norādām, ka darba devējam ir pienākums nodrošināt, lai notikušais nelaimes gadījums tiktu izmeklēts normatīvajā regulējumā noteiktajā kārtībā. Proti, pēc nelaimes gadījuma vai informācijas saņemšanas par nelaimes gadījumu darba devējs triju darba dienu laikā no ārstniecības iestādes pieprasa izziņu par cietušā veselības traucējumu smaguma pakāpi. Attiecīgi tālākās darbības, kas saistītas ar nelaimes gadījuma darbā izmeklēšanu, ietekmē ārstniecības iestādes izziņā sniegtā informācija par veselības traucējumu smaguma pakāpi. Ja cietušajam konstatētie veselības traucējumi nav smagi, nelaimes gadījumu izmeklē darba devējs un 15 darba dienu laikā pēc nelaimes gadījuma vai informācijas saņemšanas par nelaimes gadījumu sastāda aktu par nelaimes gadījumu darbā (turpmāk – akts). Ja cietušajam konstatētie veselības traucējumi ir smagi, nelaimes gadījumu izmeklē Valsts darba inspekcija, 30 darba dienu laikā sastādot aktu. Pēc akta sastādīšanas tas tiek reģistrēts Valsts darba inspekcijā. Ja aktā norādīts, ka nelaimes gadījums ir darba vides faktoru iedarbības rezultāts, vienu akta eksemplāru elektroniskā dokumenta formātā Valsts darba inspekcija nosūta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai.

Paskaidrojam, ka smagu veselības traucējumu uzskaitījums noteikts MK noteikumu Nr. 950 19. punktā un veselības traucējumu smaguma pakāpes noteikšana ir ārstniecības iestādes, kurā cietušais saņēmis medicīnisko palīdzību, ārsta kompetencē.

Ja darba devējs nav veicis ar darbinieku notikušā nelaimes gadījuma izmeklēšanu, darbiniekam ir tiesības ar iesniegumu vērsties Valsts darba inspekcijā, iesniegumā norādot ziņas par iespējamo pārkāpumu – nelaimes gadījuma neizmeklēšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas