E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26849
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba alga uzturlīdzekļu parāda piedziņas gadījumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2022
Krista

Labdien. Netieku skaidrībā ar uzturlīdzekļu piedziņu. Saprotu, ka atskaita 50%, bet gribētos zināt, kā atskaita skaitļos konkrēti. Darba samaksa pēc līguma tiek veikta divreiz mēnesī, avanss un alga. Ja, piemēram, algas lapiņā alga ir pēc nodokļiem 650 eiro mēnesī, bet man no šīs summas jau ir iepriekšējā mēnesī izmaksāts avanss 250 eiro, sanāk, ka kontā vajadzētu ienākt 400 eiro. Bet situācija sanāk tāda, ka darba devējam ir jāsamaksā 50% ZTI. Cik reāli tad man vispār paliek? Sanāk, esmu mīnusā? Ja man ir avanss 250, tad algas dienā 0?

A
atbild:
22. jūlijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Civilprocesa likuma 594. panta pirmā daļa noteic, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu — līdzekļus 15% apmērā no minimālās mēneša darba algas. Ieturējumu apmēru no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem aprēķina no summas, kas parādniekam jāsaņem pēc nodokļu samaksas. Saglabājamo līdzekļu apmēru aprēķina darba devējs vai attiecīgā juridiskā persona, ņemot vērā ieturējuma izdarīšanas brīdī parādnieka apgādībā esošo personu skaitu.

2022.gadā 50% no minimālās algas ir 250 eiro. Jums ir tiesības uz šo darba samaksas daļu, līdz uzturlīdzekļu parāds tiks dzēsts.

Tāpēc būtu vēlams sadarboties ar tiesu izpildītāju, lai vienotos par labprātīgu maksājumu veikšanu savu finansiālo iespēju robežās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas