E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26823
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai jāmaksā nodoklis no ienākuma, ja pārdod vienīgo īpašumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2022
Inga

Labdien! Pirms 4 gadiem nopirku dzīvokli Latvijā, un zemesgrāmatā tas uzrādās 6000 eiro vērts. Vienīgais īpašums, pierakstīta dzīvoklī neesmu. Ir pircējs, kas gatavs iegādāties īpašumu par 35 000 eiro. Vai man būs jāmaksā kāds nodoklis pēc pārdošanas? Cik daudz man sanāktu samaksāt nodokļos, ja neplānoju šo naudu ieguldīt kādā citā īpašumā Latvijā? Plānoju Dānijā pirkt īpašumu. Esmu pierakstīta Latvijā citā adresē, bet reāli nestrādāju un nemaksāju nodokļus Latvijā.

A
atbild:
27. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma.

Ja tas ir vienīgais nekustamais īpašums, tad nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

LV portāla e-konsultācijās Valsts ieņēmumu dienests ir sniedzis atbildi par ienākuma ieguldīšanu citā valstī: ja Latvijas rezidents vai Latvijas nerezidents, kas ir citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents, pārdod savu vienīgo zemesgrāmatā reģistrēto īpašumu un nav pagājuši 5 gadi pēc tā reģistrācijas zemesgrāmatā uz pārdevēja vārda, tad gūtais ienākums nebūs ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams situācijā, ja viss ienākums (nekustamā īpašuma pārdošanas cena mīnus iegādes vērtība) tiks ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc vai pirms īpašuma pārdošanas, turklāt ieguldīt var arī īpašumā, kas atrodas citā valstī.

Detalizētāk par nodokļa piemērošanu un atbrīvojumu individuālā gadījumā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā, izmantojot kādu no saziņas iespējām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas