E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26781
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kādu summu no pensijas var piedzīt par nenomaksātiem ātrajiem kredītiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2022
Tatjana

Labdien! Diemžēl pēc šķiršanās izveidojās parāds par ātrajiem kredītiem, kuru nevaru atmaksāt. Viņi teica, ka vērsīsies tiesā. Esmu pensionāre, saņemu 331 eiro, man nav naudas, kuru maksāt, knapi izdzīvoju. Maznodrošinātā statuss nav pieļaujams (Dagda). Nav nekustamo īpašumu un automašīnu. Cik daudz viņi no manis var ieturēt pēc tiesas lēmuma?

A
atbild:
19. augustā, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls

Civilprocesa likuma 594. pants paredz, ka parādniekam ir saglabājams noteikts ienākumu minimums, kas atkarīgs no tā, kāda veida parādsaistības ir jādzēš.

Tā kā esat norādījusi, ka ir izveidojies parāds par ātrajiem kredītiem, ir jāņem vērā Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 3. punktā noteiktais. Proti, piedzenot parādu par ātrajiem kredītiem, no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem (arī pensijas) ieturējumus izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai 30% apmērā, parādniekam saglabājot ienākumus minimālās mēneša darba algas apmērā (2022. gadā tie ir 500 eiro) un līdzekļus uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ar apgādībā esošu bērnu šajā situācijā ir jāsaprot bērns, kas ir ierakstīts parādnieka nodokļu grāmatiņā. Tā apmērs ir 15% no valstī noteiktās minimālās darba algas. Šobrīd tie ir 75 eiro.

Svarīgi informēt tiesu izpildītāju par pensijas apmēru

Parādu piedziņas lietās parādniekam ir ļoti svarīgi komunicēt ar zvērinātu tiesu izpildītāju, lai neizveidotos situācija, ka parāds tiek piedzīts no visas pensijas.

Būtiski zināt, ka tiesu izpildītājs pats neveic ieturējumus no parādnieka bankas konta. To saskaņā ar tiesu izpildītāja rīkojumu veic, piemēram, banka. Zvērinātam tiesu izpildītājam nemaz nav pieejamas informācijas par ienākumu veidiem, kādi ienāk parādnieka kontā. Tas ir parādnieka interesēs un pat pienākums par to informēt zvērinātu tiesu izpildītāju.

Parādnieka pienākumi ir noteikti Civilprocesa likuma 552. pantā. Piemēram, tajā ir noteikts, ka parādniekam pēc uzaicinājuma ir jāierodas pie tiesu izpildītāja un jāsniedz paskaidrojumi par savu mantisko stāvokli un darbavietu, vienlaikus informējot par summām, uz kurām nevar vērst piedziņu.

Cita noderīga informācija

Ja parāda summa pārsniedz minimālo algu, bet nepārsniedz 5000 eiro, pastāv iespēja uzsākt atbrīvošanās no parādsaistībām procesu, kas sīkāk skaidrots dažādos LV portāla sagatavotajos skaidrojumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas