E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2674
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Laulības šķiršana, ja laulātais atrodas ieslodzījumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2013
Aleksnadra

Gribu šķirties, vīrs sēž cietumā. Kā man jārīkojas, gribu ātri šķirties. Ir bērns, 6 gadini. Nedzīvojam gandrīz 3 gadus kopā. Cik maksā laulības šķiršana?

A
atbild:
06. augustā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu situācijā izšķirt laulību ātri nebūs iespējams. Iespēja izšķirt laulību, ja laulātais atrodas ieslodzījumā, ir tikai tiesas ceļā, un tas prasīs vairākus mēnešus. 

Jums ir jārīkojas šādi: jāsniedz tiesā prasības pieteikums par laulības šķiršanu. Pieteikums ir sniedzams tiesā pēc Jūsu deklarētās vai faktiskās dzīvesvietas. 

Prasības pieteikumā ir jānorāda, ka vēlaties šķirt laulību ar personu, kas atrodas konkrētā brīvības izciešanas vietā, un cik ilgu laiku nedzīvojat kopā. Svarīgi būtu arī norādīt, uz cik gadiem persona ir notiesāta.

Svarīgi tādēļ, ka par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā parastā kārtībā ir jāmaksā valsts nodeva 100 latu, taču, ja lūdzat tiesai šķirt laulību ar personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, valsts nodeva būs tikai 10 latu. Šāda kārtība ir paredzēta Civilprocesa likuma (CPL) 34.panta pirmās daļas 2.punktā

Situācijā, ja vīrs ir notiesāts uz mazāku laika periodu, Jums ir tiesības lūgt tiesu no nodevas samaksas atbrīvot, pamatojoties uz  CPL 43.panta ceturto daļu -  tiesa vai tiesnesis, ievērojot fiziskās personas mantisko stāvokli, pilnīgi vai daļēji atbrīvo to no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, kā arī atliek valsts ienākumos piespriesto tiesas izdevumu samaksu vai sadala to termiņos. 

Likums tāpat nosaka, ka Jums ir tiesības CPL 43.panta piektā daļas kārtībā arī lūgt atlikt tiesnesi atlikt valsts nodevas samaksu vai sadalīt to termiņos, jo Jūsu kā prasītājas aprūpē ir nepilngadīgs bērns.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas