E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26730
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Pieslēgums centralizētajai kanalizācijas sistēmai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2022
Marina

Labdien. Mums ir projekts uz pieslēgšanu pie centrālās kanalizācijas Olainē. Bet kanalizācijas aka atrodas otrā pusē asfalta segumā no mūsu sarkanās līnijas robežas. Lai pieslēgtos, mums, zemes īpašniekiem, pašiem vajag rakt zem asfalta seguma vai ņemt nost un atkal klāt asfalta segumu 125 m2, kā arī maksāt par to milzīgu summu. Attiecīgi likuma III daļas 9. pants par ūdenssaimniecības pakalpojumu: vai pašvaldībai vajag nodrošināt iedzīvotājiem piekļuvi pie kanalizācijas līdz sarkanajai līnijai? Jo tā ir nepanesama summa statistiski vidējai ģimenei ar diviem bērniem. Iepriekš jau paldies par atbildi.

A
atbild:
12. jūlijā, 2022

Ja jautājumā minētā kanalizācijas aka ir t.s. piederības robeža,1 iedzīvotājam (pakalpojumu lietotājam) pašam ir jāizbūvē cauruļvadi, lai savienotu viņa mājas kanalizācijas tīklus ar centralizēto kanalizācijas sistēmu, kuru apsaimnieko pašvaldības iestāde vai komersants (Olainē – AS “Olaines ūdens un siltums”). Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 9. panta pirmās daļas 1. punkts noteic, ka pakalpojumu sniedzēja pienākums ir nodrošināt centralizētās ūdensapgādes sistēmas vai centralizētās kanalizācijas sistēmas ekspluatāciju un uzturēšanu līdz piederības robežai.

Lai ierīkotu pieslēgumu centralizētajai kanalizācijas sistēmai, iedzīvotājam (potenciālajam pakalpojumu lietotājam) ir jāsaņem tehniskie noteikumi no ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja,2 kuros, cita starpā, norāda piederības robežu.3 Tā var pārliecināties par piederības robežas atrašanās vietu.

Olaines novada pašvaldība nenodrošina līdzfinansējumu pieslēgumu ierīkošanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai. Atbilstoši Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6. panta sestajai daļai vietējās pašvaldības dome var izdot saistošos noteikumus par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai, taču tas nav noteikts kā pašvaldības pienākums.

Piezīmes:

1 Atbilstoši Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 1. panta 8. punktam piederības robeža ir robeža starp ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja īpašumā, valdījumā vai turējumā esošajām centralizētajām ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmām un ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotāja īpašumā (dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā) vai valdījumā esošajām ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmām.

2 Ministru kabineta 2016. gada 22. marta noteikumu Nr. 174 “Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu” 18. punkts.

3 Ministru kabineta 2016. gada 22. marta noteikumu Nr. 174 “Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu” 24.4. apakšpunkts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas