E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15744
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

Bērna klātbūtnē un telpās, kurās uzturas bērns, smēķēt ir aizliegts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2018
Sanita

Labdien! Mums ir mazi bērni. Un interesē šāds jautājums. Vai vīrs drīkst smēķēt dzīvoklī – pie dūmu nosūcēja vai pie atvērta loga virtuvē?

A
atbild:
22. novembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 48. panta pirmā daļa paredz, ka bērns ir aizsargājams no smēķēšanas un alkoholisko dzērienu ietekmes. Bērns nedrīkst atrasties smēķēšanai paredzētu izstrādājumu vai ierīču dūmu un tvaika ietekmē. Bērna klātbūtnē nedrīkst smēķēt, lai nodrošinātu viņam no smēķēšanai paredzētu izstrādājumu vai ierīču dūmiem un tvaika brīvu vidi. Šī paša panta otrajā daļā ir noteikts, ka bērnā jārada negatīva attieksme pret smēķēšanu, bezdūmu tabakas izstrādājumu, alkoholisko un enerģijas dzērienu lietošanu.

Savukārt Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 10. panta otrās daļas 1. punktā ir noteikts, ka bērna klātbūtnē smēķēt ir aizliegts. Ja ģimenē vecāki smēķē, to ir aizliegts darīt bērna klātbūtnē vai telpās, kurās atrodas bērns. 

Slimību profilakses un kontroles centrs norāda – pasīvā smēķēšana jeb “otrreizējie dūmi” ir īpaši bīstami maziem bērniem un zīdaiņiem, jo tie ir saistīti ar pēkšņu zīdaiņu nāvi, pneimoniju, bronhītu, astmu un elpceļu saslimšanu, vidusauss iekaisumu un citām saslimšanām. Ņemot vērā tabakas dūmu kaitīgo ietekmi uz bērnu veselību, Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1. panta 11. punktā bērna apzināta pakļaušana kaitīgu faktoru, tai skaitā tabakas dūmu, iedarbībai ir pielīdzināta fiziskai vardarbībai. Par šādu rīcību Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 172.2 pantā ir paredzēts sods līdz 400 eiro.

Likuma normai gan ir vairāk audzinoša nozīme – tas nenozīmē, ka kāds apsekos labvēlīgas ģimenes ar nolūku pārbaudīt, vai netiek smēķēts telpās, kurās uzturas bērni (taču tas var notikt, ja par smēķēšanu bērna klātbūtnē ziņo, piemēram, kaimiņi). Regulējuma pamatuzdevums ir pateikt, ka smēķēšana bērna klātbūtnē ir fiziska vardarbība pret bērnu. Tas atgādina, ka pasīvā smēķēšana nodara kaitējumu tiem, kuri ieelpo “otrreizējos dūmus”. Maziem bērniem nav izvēles iespējas pašiem no tiem izvairīties, ja pieaugušie tam nepievērš uzmanību, tāpēc šīs tiesības aizsargā likums.  

Atbilstoši Civillikuma 177. pantam bērns atrodas vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu, kas ietver arī rūpes par bērna veselību un drošību. Tā ir arī vecāku pašu atbildība izvērtēt, vai smēķēšana pie tvaika nosūcēja vai atvērta loga nekaitēs bērnu veselībai.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas