E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26688
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par komplementāra pilnvarojumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2022
Amanda

Labdien! Vai komandītsabiedrības komplementārs var mutiski pilnvarot individuālo komersantu veikt darījumus komandītsabiedrības interesēs, piemēram, pārdot komandītsabiedrības īpašumā esošas kustamas lietas? Lūdzu, pamatojiet ar tiesību normām.

A
atbild:
28. jūlijā, 2022

Komerclikuma 118. pants nosaka: dibinot komandītsabiedrību, dibinātāji, kuru ir personiski atbildīgi un kuru atbildība nav ierobežota, kļūst par komandītsabiedrības biedru – komplementāru.

Komandītsabiedrībai piemērojami Komerclikuma noteikumi par pilnsabiedrību (Komerclikuma IX sadaļa), ja vien likumā nav noteikts pretējais (Komerclikuma X sadaļā).

Komplementāram ir pienākums vest komandītsabiedrības lietvedību, ja sabiedrības līgums neparedz citādas biedru savstarpējās attiecības (Komerclikuma 120., 121. pants).

Saskaņā ar Komeclikuma 83. pantu lietvedis ir tiesīgs rīkoties vienpersoniski, ja sabiedrībā nav paredzēti vairāki lietveži un kāds iebilst pret otra rīcību vai lietvežiem noteiktas tiesības rīkoties tikai kopīgi.

Lietvedis pilnvarots veikt jebkuru rīcību, kas saistīta ar komandītsabiedrības veikto komercdarbību.

Rīcībai, kura pārsniedz sabiedrības parasti veikto komercdarbību, nepieciešama visu sabiedrības biedru piekrišana.

Savukārt prokūru var izdot tikai ar visu sabiedrības lietvežu piekrišanu, ja vien nepastāv nokavējuma risks (Komerclikuma 84. pants).

Komplementāram ir tiesības pāstāvēt komandītsabiedrību attiecībā ar trešajām personām, ja sabiedrības līgums neparedz citādas biedru savstarpējās attiecība (Komerclikuma 120., 126. pants).

Ievērojot iepriekšminēto, katrā konkrētā gadījumā attiecīgā komplementāra tiesības ir jāskata kopsakarā ar sabiedrības līgumu un biedru savstarpējām attiecībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas