E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26663
Lasīšanai: 4 minūtes
1
3
1
3

Uzturlīdzekļu starpības piedziņa caur tiesu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2022
Marta

Labdien. Ar vīru šķīrāmies 2014. gadā. Tajā pašā gadā pārcēlāmies uz dzīvi Anglijā. Tika noslēgta notariāla vienošanās par uzturlīdzekļiem un bērna dzīvesvietu. Bērna tēvs kopš tā laika maksā uzturlīdzekļus 85 eiro apmērā. Tēvam ar bērnu nav nekādas komunikācijas. Meitai pašreiz ir 12 gadi, un viņa nevēlas nekādu komunikāciju ar tēvu. Mūsu kopdzīves laikā meitas tēvs lietoja daudz alkoholu un bija agresīvs. Meitai ir saglabājusies trauma un viņa baidās no tēva. Vai ir iespēja piedzīt uzturlīdzekļu starpības parādu? Vai tēvs var pieprasīt tikšanos ar bērnu, ja bērns to nevēlas?

A
atbild:
25. jūlijā, 2022

Uzturlīdzekļi nav uzskatāmi par parādu, ko var piedzīt par iepriekšējo periodu. Uzturlīdzekļus var piedzīt tikai par tekošo periodu.

Pastāv iespēja iesniegt prasību tiesā pret bērna tēvu par uzturlīdzekļu summas palielināšanu, ja vēlaties saņemt, piemēram, valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, vai iesniegt prasību tieši par starpību starp valstī minimālo uzturlīdzekļu apmēru un to, kas ir noteikta vienošanās.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 pantu pieteikums par uzturlīdzekļu piedziņu līdz 2500 eiro tiek skatīts vienkāršotā procedūrā. Pieteikumu, kas ir sagatavots veidlapas veidā, ir iespējams lejupielādēt šeit. Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka uzturlīdzekļu piedziņas lietās prasītājs ir atbrīvots no valsts nodevas samaksas par pieteikuma iesniegšanu.

Prasības pieteikuma priekšmets būs uzturlīdzekļu summas piedziņa, un ir nepieciešams norādīt kopējo prasības summu, ko vēlaties piedzīt (piemēram, starpības summa kopā par 12 mēnešu periodu vai kopējā uzturlīdzekļu summa par 12 mēnešu periodu, ja piedzīt minimālo uzturlīdzekļu apmēru).

Kas attiecas uz bērna tēva un bērna savstarpējo komunikāciju, tad Civillikuma 181. panta pirmā un otrā daļa paredz, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība).

Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Attiecīgi, ja bērns nevēlas tikties ar tēvu un komunicēt, bērnam ir tādas tiesības, jo saskarsmes tiesībās bērna intereses ir primāras. Savukārt bērna tēvam šajā gadījumā, ja komunikācija ar bērnu nav iespējama, ir tiesības saņemt informāciju par bērna un viņa dzīvi no vecāka, ar kuru bērns pastāvīgi dzīvo. Bērna tēvs arī var vērsties bāriņtiesā ar lūgumu palīdzēt nodrošināt saskarsmi ar savu bērnu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas