E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26607
Lasīšanai: 3 minūtes

Būvniecība jāsāk ar projektēšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2022
Anna

Jautājumi saistībā ar kūts pārbūvi par pirti/vasarnīcu.Tātad zemesgrāmatā ir apzīmēta/reģistrēta palīgēka kūts 7 x 5 m2,sen bija izveidota puse no kūts par pirts telpu (ir nepabeigta, un šobrīd nezinu, vai saskaņota, reģistrēta). Tā kā kūts pamati un sienas ir ļoti labā stāvoklī, vēlamies pārbūvēt to par pirti/vasarnīcu, saglabājot pamatus, daļu sienās iebūvējot lielākus logus. Tik tālu vienkārši, bet sākas likumu daļa par būvniecību, ko nevar izprast, kas attiecas uz mūsu variantu. Saprotu, kā jāvēršas sava novada pašvaldības būvvaldē par saskaņošanu. Bet nevar saprast, ar ko sākt. Kuri likumi attiecas uz mums/kuras lietas, kādi dokumenti jāsaskaņo? Palīgēka atrodas pašvaldības lauku teritorijā, likumos nevar saprast, par ko definēt, par vasarnīcu vai par pirti, jo nepieciešamība ir pēc abām, un abām ir atsevišķi noteikumi. Plāns ir tāds: ja tā būtu 1. stāva pirts, tad pirts telpa paliek vecajā vietā, kūts pusē paliktu kā atpūtas telpa. Ja tā būtu definēta kā vasarnīca, tad pirts telpa paliktu vecajā vietā un atpūtas vieta paliktu 1. stāva kūts pusē, bet vajadzētu piebūvēt klāt 2. stāvu, kur nepieciešamības gadījumā pārnakšņot ciemiņiem vai sev. Līdz ar vasarnīcu un 2. stāvu mainītos m2, te jau sanāktu 70 m2. Kāda saskaņošana vai projekti ir nepieciešami šajos atšķirīgajos variantos?

A
atbild:
21. jūnijā, 2022

Šis jautājums galvenokārt ietver projektēšanas jautājumu, par kuru laika gaitā vienosies projektētājs ar pasūtītāju. Būvvaldes skatījumā šī ēka atbilst funkcijai “Atpūtas māja”, ar ēkas galveno lietošanas veidu 1212. Pieminat, ka kūts ēku vēlaties pārbūvēt par dzīvojamo ēku telpu. Neskatoties uz ēkas konstruktīvi labo stāvokli, iespējams, tomēr nepieciešams izvērtēt amonjaka sastāvu mūrī.

Par likumisko pusi: vienā variantā sertificēts arhitekts var izstrādāt projektu, kurā kūts tiek pārbūvēta par atpūtas ēku, iesniedzot Būvniecības likuma noteiktajā kārtībā būvprojektu būvvaldei. Otrā variantā šo jautājumu var risināt vienkāršotas būvniecības versijā, bet pēc būtības šis jautājums ir projektēšanas gaitā atrisināms ar sertificēto arhitektu. Svarīgākais ir ieceri “uzlikt uz papīra” un tad saskaņot. Ieteikums arī uzticēt būvniecības saskaņošanas darbus sertificētam arhitektam, to pilnvarojot būvniecības informācijas sistēmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas