E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27027
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Vai mansards ir stāvs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2022
Andis

Gribam būvēt mazēku. Ir teikts, ka tā drīkst būt vienstāva ēka. Vai mansarda izbūve arī tiks klasificēta kā stāvs? Kā piemērs minama “Līvānu māja”, kurai ir mazāk kvadrātmetru (25 m2), nav otrā stāva, bet ir izbūvēts bēniņu stāvs. Ja drīkst būt bēniņu izbūve, cik ir atļautais augstums ēkai? Paldies!

A
atbild:
17. augustā, 2022

Definīcija pirmās grupas ēkām ir minēta Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikumā. Tur ir teikts, ka tā ir “vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m2, tai skaitā mazēkas”. Tas, kas nav minēts, neatbilst pirmās grupas ēkai, tostarp otrs stāvs vai mansards.

Atbildot uz jautājumu par mansardu, tas arī ir stāvs, tikai ēkas jumta daļā. Tiklīdz stāvs atbilst lietderīgajai platībai un Valsts zemes dienests, veicot būvju kadastrālo uzmērīšanu, to norāda kā platību, ēkai ir vēl viens stāvs. Viens no kritērijiem stāva plāna uzmērīšanai ir minēts Ministru kabineta noteikumu Nr. 48 “Būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumi” 10. pielikumā, proti, “1.6. robežas starp telpas daļām, kuru augstums ir lielāks vai mazāks par 1,6 m”. Tas nozīmē –, ja telpas augstums ir līdz 1,6 m, tas netiek skaitīts pie lietderīgās platības, līdz ar to arī stāvs vēl neskaitās.

Nav norādīts maksimālais stāva augstums vienam stāvam. Ēkām to norāda atbilstoši pēc funkcionālā zonējuma administratīvās teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos vai detālplānojumā, ja konkrētajam zemesgabalam tāds ir bijis.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas