E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26464
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādi dokumenti vajadzīgi, ja plānots celt jaunbūvi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2022
Varis

Labdien! Vēlējos uzzināt par būvniecību bijušā dārzkopības kooperatīvā (dārzkopības kooperatīvā sabiedrība likvidēta 2020. gadā). Kādi dokumenti ir vajadzīgi un kādi noteikumi ir jāievēro, lai varētu veikt būvniecību jaunbūvei (nedzīvojamā platība/dārza noliktava = 5 * 3 m2), un ar ko būtu jāsaskaņo, ja abi blakus esošie īpašnieki pēc vietnē kadastrs.lv pieejamās informācijas ir pašvaldība – vienam īpašumam ir pastāvīgs nomnieks, otrs īpašums pāris reižu vasaras sezonā tiek appļauts. Paldies!

A
atbild:
14. jūnijā, 2022

Lai saskaņotu mazēku (ēku līdz 25 kvadrātmetriem ārpus pilsētām), nepieciešams Būvniecības informācijas sistēmā (bis.gov.lv) no zemesgabala īpašnieka profila vai pilnvarotam sertificētam attiecīgās jomas būvspeciālistam vai būvkomersantam iesniegt paziņojumu par ēkas būvniecību. Jāpievieno situācijas plāns ar novietni un ēkas gabarītiem. To nosaka grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumos Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi”, kas stājās spēkā šī gada 14. janvārī. Kaut arī grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” stājās spēkā 14. janvārī, noteikumi, kuri attiecas uz būvniecības procesa izmaiņām, ir piemērojami no 1. marta.

Šādas bijušās dārzkopības teritorijas vairākumā atrodas Carnikavas pagasta teritorijā. Attiecīgi Ādažu novada Carnikavas pagasta teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi paredz saskaņot ēkas vizuālo risinājumu. Tādēļ papildus nepieciešams norādīt fasādes skices ar apdares risinājumu: lai var saprast, vai ēka iekļaujas apkārtējā apbūvē un vai ir saskaņā ar izstrādāto Carnikavas vizuālo identitāti. Tāpat Carnikavas pagastā nav atļauta sauso tualešu būvniecība, jo sevišķi šo bijušo dārzkopību teritorijās ar mazām zemesgabalu platībām, tāpēc nepieciešams pievienot stāva plāna skici.

Jāpiebilst, ka būvniecības ierosinātāja paziņojums par būvniecību vienlaikus ir uzskatāms par iesniegumu Valsts zemes dienestam ēkas vai telpu grupas kadastrālajai uzmērīšanai un attiecīgās būves vai telpu grupas datu reģistrācijai vai aktualizācijai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, ja būvniecības ierosinātājs Būvniecības informācijas sistēmā ir apstiprinājis šo būvdarbu pabeigšanu atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 24. panta piektajai daļai.

Ja ēku plānots novietot tuvāk par 4 metriem no kopējās robežas, tad vajadzīga kaimiņa zemesgabala īpašnieka piekrišana par sava zemesgabala konkrēti aprakstīto situācijas apgrūtinājumu. Tāpēc ieteikums ēkas neplānot tuvāk par 4 metriem no kopējās robežas. Attālumu no valsts vai pašvaldības iestādes kopējās zemesgabala robežas, ja tas ir tuvāk par 4 metriem, visticamāk, nesaskaņos. Tāpat ir jāievēro priekšpagalma neaizbūvēšanas princips un būvlaide.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas