E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11542
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Aizgādības tiesību pārtraukšana vienam no vecākiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2017
AINA

Labdien! Jautājums par aizbildniecību. Mana meita nerūpējās par manu mazmeitu jau no 2016. gada septembra. Mazmeita dzīvo pie manis, apmeklē dārziņu, es par viņu rūpējos. Esmu iesniegusi bāriņtiesai dokumentus, lai sakārtotu aizbildniecību. Mazmeita ir deklarēta Ropažu novadā, bet es dzīvoju Gulbenē. Esmu Gulbenes bāriņtiesai iesniegusi visus vajadzīgos dokumentus, un Gulbenes bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu, ka es esmu tiesīga būt par aizbildni, Ropažu bāriņtiesa nepieņem lēmumu, aizbildinoties, ka ar mammu viss ir kārtībā, kaut mana meita pastāvīgi lieto alkoholu, nekā nav mazmeitai palīdzējusi, pat pusgadu nav satikusi, nestrādā algotu darbu, uzturlīdzekļus nekad nav iedevusi, Ropaži regulāri man draud atņemt bērnu, bērnam viss ir nodrošināts, Gulbene ir bijusi apsekošanā, viss kārtībā, mazmeita arī pati ir izteikusi vēlēšanos dzīvot ar vecomammu. 21.02.2017. Ropaži uzrakstīja pilnvaru, bet tā neatbilst MK noteikumiem. Kā man rīkoties tālāk, esmu satraukusies par mazmeitas likteni. Mazmeita apmeklē pirmsskolas dārziņu, visus izdevumus no 2016. gada septembra sedzu es.

A
atbild:
14. martā, 2017
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Laura Ķurbe, Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta vecākā inspektore

Kā LV portālam norādīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta vecākā inspektore Laura Ķurbe, lai sniegtu precīzu atbildi, būtu jāiepazīstas ar konkrētās lietas materiāliem. Šajā gadījumā ir svarīgi saprast: vai Ropažu bāriņtiesa ir ierosinājusi lietu par aizgādības tiesību pārtraukšanu mātei?

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 57. pantā noteiktajam iestāde, kurai lieta ir piekritīga, ierosina administratīvo lietu, ja tai kļūst zināmi fakti, uz kuriem pamatojoties saskaņā ar tiesību normām ir jāizdod vai var tikt izdots attiecīgs administratīvais akts, kā arī tad, ja iestādei ir pamats uzskatīt, ka šādi fakti varētu būt.

Iesniegumi un sūdzības, kas saistītas ar bērnu tiesību aizsardzību, izskatāmas nekavējoties (Bērnu tiesību aizsardzības likuma 20. panta 1. daļa, Bāriņtiesu likuma 17. panta 2. daļa).

Bāriņtiesu likuma 22. pantā noteikts, ka bāriņtiesa lemj par bērna aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākam, ja:

1) ir faktiski šķēršļi, kas liedz vecākam iespēju aprūpēt bērnu;

2) bērns atrodas veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos vecāka vainas dēļ (vecāka apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ);

3) vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību;

4) vecāks ir devis piekrišanu bērna adopcijai, izņemot gadījumu, kad viņš kā laulātais ir devis piekrišanu tam, ka bērnu adoptē otrs laulātais;

5) konstatēta vecāka vardarbība pret bērnu vai ir pamatotas aizdomas par vecāka vardarbību pret bērnu.

Bāriņtiesu likuma 22. panta 11. punktā noteikts, ka bāriņtiesa, ierosinot lietu par bērna aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākam, veic riska novērtēšanu (vecāka līdzatkarība, problēmas neatzīšana u.tml.), informē vecāku par sekām un uzdod viņam sadarbībā ar sociālo dienestu noteiktā termiņā novērst bērna attīstībai nelabvēlīgos apstākļus.

Bāriņtiesai pēc noteiktā laika termiņa, kas dots vecākam aizgādības lietas ietvaros bērna attīstībai nelabvēlīgo apstākļu novēršanai, jāvērtē, vai vecāks šajā termiņā ir novērsis bērna attīstībai nelabvēlīgos apstākļus un vai bērna palikšana ģimenē var radīt draudus bērna dzīvībai un veselībai, lemjot par aizgādības tiesību pārtraukšanu/nepārtraukšanu vecākam.

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 5. panta pirmajā daļā noteikto, kā arī Ministru kabineta 2005. gada 29. novembra noteikumos Nr. 898 „Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas nolikums” paredzētajām Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (turpmāk – VBTAI) funkcijām un uzdevumiem VBTAI nodrošina normatīvo aktu ievērošanas uzraudzību un kontroli bērnu tiesību aizsardzības un bāriņtiesu darbības jomā un sniedz tām metodisko palīdzību. Tādējādi paskaidrojam, ka VBTAI ir tiesības veikt bāriņtiesas darbības izvērtējumu attiecībā uz normatīvo aktu prasību izpildi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas