E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9240
Lasīšanai: 2 minūtes

Personas datus aizsargā Fizisko personu datu aizsardzības likums

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. martā, 2016
Gita

Dzīvoju kopā ar vīrieti, neesmu ar viņu precējusies man ir bērns (nepilngadīgs). Vīrietis savā īpašumā (dzīvoklī) mūs slepeni filmē un ieraksta diktofonā bez manas piekrišanas. Cik saprotu, viņš ir tiesīgs to darīt, bet vai viņš ir tiesīgs video arī kaut kur publiskot? Vai es esmu tiesīga kaut kādā likumīgā ceļā likt viņam to pārtraukt, jo mājas ir kopīgas, jo patiesībā esmu pret šo filmēšanu?

A
atbild:
22. martā, 2016
Aiga Dambe
LV portāls

Ikvienai fiziskajai personai ir tiesības uz savu personas datu aizsardzību. Atbilstoši Fizisko personu datu aizsardzības likuma 7.pantam fotografēt un filmēt citas personas ir atļauts tikai ar šo personu atļauju, tāpat arī datu publiskošanai jāsaņem datu subjekta piekrišana.

Likuma 3.panta trešā daļa gan paredz, ka personas piekrišana nav nepieciešama, ja fotografēšana vai filmēšana tiek veikta personiskām vai mājas un ģimenes vajadzībām, taču jāatceras, ka personas dati (uzfilmētais materiāls) nedrīkst tikt izpausti trešajām personām, tātad – nedrīkst tikt publiskoti.

Attiecībā uz Jūsu nepilngadīgā bērna filmēšanu jāņem vērā, ka Civillikuma 177.pants nosaka, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā, tādēļ bērna personas datu apstrādei ir jāprasa vecāku piekrišana. Tas nozīmē, ka trešās personas bez Jūsu atļaujas Jūsu nepilngadīgo bērnu filmēt un datus publiskot nedrīkst.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas