E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26560
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Cietušā tiesības iepazīties ar uzrādīto apsūdzību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2022
Valentīna

Labdien. Gribētu uzdot jautājumu, vai tā var rīkoties. Mans dēls krimināllietā ir cietušais. Prokurors vainīgajiem izvirzīja apsūdzību un nosūtīja lietu uz tiesu, neiepazīstinot cietušo ar izvirzīto apsūdzību. Tiesa pēc divām nedēļām jau noteica tiesas dienu. Cietušais ir slimnīcā. Cietušais saņēma tikai lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai. Vai prokuroram nevajadzētu vispirms cietušo iepazīstināt ar apsūdzību, pirms lietu nodot tiesai?

A
atbild:
21. jūlijā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Cietušā pamattiesības kriminālprocesā noteic Kriminālprocesa likuma 97.1 pants, savukārt tiesības pirmstiesas kriminālprocesā – 98. pants. No minētajām tiesību normām izriet cietušā tiesības iepazīties ar krimināllietas materiāliem, tomēr tas nenozīmē, ka prokuroram ir pienākums iepazīstināt cietušo ar apsūdzību.

Atbilstoši minētā likuma 98. panta pirmās daļas 8. punktam cietušajam ir tiesības pēc pirmstiesas kriminālprocesa pabeigšanas saņemt to tiesai nododamās krimināllietas materiālu kopijas, kuri tieši attiecas uz noziedzīgu nodarījumu, ar kuru viņam nodarīts kaitējums, ja tās nav izsniegtas agrāk, vai ar prokurora piekrišanu iepazīties ar šiem krimināllietas materiāliem.

Līdz ar to, ja vēlaties iepazīties ar apsūdzētajam uzrādīto apsūdzību vai citiem krimināllietas materiāliem vai saņemt to kopijas, attiecīgs lūgums jāiesniedz prokuroram.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas