E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26555
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba samaksa pārbaudes laikā un pēc tā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2022
Laura

Labdien! Darba līgums tiek noslēgts uz noteiktu laiku, un cilvēks tiek paņemts svešs, ne no institūcijas. Vai darba alga var būt mazāka un pēc pārbaudes laika netikt paaugstināta? Cilvēku atstāj strādāt kā aizvietotāju, kamēr iepriekšējais darbinieks ir dekrēta atvaļinājumā. Atbilst visām prasībām.

A
atbild:
29. jūnijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 3. pants noteic, ka darbinieks ir fiziskā persona, kas uz darba līguma pamata par nolīgto darba samaksu veic noteiktu darbu darba devēja vadībā. Likuma 40. panta otrās daļas 6. punktā ir noteikts, ka darba līgumā puses vienojas arī par darba samaksas apmēru un izmaksas laiku.  

Ievērojot vienlīdzības principu, atbilstoši Darba likuma 60. pantam darba devējam ir pienākums noteikt vienlīdzīgu darba samaksu vīriešiem un sievietēm par tādu pašu darbu vai vienādas vērtības darbu. Ja darba devējs pārkāpis šā panta pirmās daļas noteikumus, darbiniekam ir tiesības prasīt atlīdzību, kādu darba devējs parasti maksā par tādu pašu darbu vai vienādas vērtības darbu. Darbinieks var celt šā panta otrajā daļā paredzēto prasību tiesā triju mēnešu laikā no dienas, kad viņš uzzināja vai viņam vajadzēja uzzināt par šā panta pirmās daļas noteikumu pārkāpumu.

Proti, ikvienam darbiniekam ir tiesības saņemt par veikto darbu atbilstošu atalgojumu, kas nolīgta pilna darba laika gadījumā nav mazāks par valstī noteikto minimālo algu, un ir aizliegta diskriminējoša attieksme darba samaksas noteikšanā  starp vīriešiem un sievietēm.

Darba likums neparedz darba devējam pienākumu pārskatīt nolīgtās darba samaksas apmēru pēc pārbaudes laika, ja puses par to nav vienojušās darba līgumā vai šāda kārtība nav noteikta kādā citā iekšējā dokumentā, piemēram, koplīgumā, darba samaksa un sociālo garantiju nolikumā vai citā dokumentā.

Jautājums par citu darba samaksu būtu risināms pārrunu ceļā, darbiniekam vēršoties pie darba devēja un lūdzot pārskatīt uz darba līguma noslēgšanas brīdi noteikto atalgojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas