E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24086
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Persona var saglabāt bezdarbnieka statusu, kamēr tiek pildīti bezdarbnieka pienākumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. augustā, 2021
Sindija

NVA darbinieks informē, ka grūtniecei jāraksta iesniegums par bezdarbnieka statusa atcelšanu. Grūtniece bezdarbnieka pabalstu vairs nesaņem. Vai grūtniecei nav tiesību būt bezdarbnieka statusā?

A
atbild:
03. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums nosaka bezdarbniekiem, darba meklētājiem un bezdarba riskam pakļautajām personām paredzētos aktīvos nodarbinātības pasākumus un bezdarba samazināšanas preventīvos pasākumus, valsts un pašvaldību kompetenci šo pasākumu īstenošanā, kā arī bezdarbnieka un darba meklētāja statusu, tiesības un pienākumus. 

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pienākums ir ne tikai reģistrēt bezdarbniekus, bet arī organizēt aktīvos nodarbinātības pasākumus, lai samazinātu bezdarbu un veicinātu iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes pieaugumu, lai motivētu bezdarbniekus, darba meklētājus un ekonomiski neaktīvos iedzīvotājus aktīvāk meklēt darbu; veicinātu darba tirgus apstākļiem piemēroties spējīga un apmācīta darbaspēka veidošanu; veicinātu indivīda konkurētspējas paaugstināšanu; veicinātu vienlīdzīgu iespēju radīšanu personām, kuras vēlas iekļūt darba tirgū. 

Iesniegumā lūdzot piešķirt bezdarbnieka statusu, cilvēks ar parakstu apliecina, ka nestrādā, nav darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, meklē darbu; ir darbspējīgs un gatavs nekavējoties stāties darba attiecībās. Reģistrējoties bezdarbnieka statusā, netiek prasīta informācija par grūtniecību.  

Likums savukārt nosaka ne tikai tiesības bezdarbnieka statusā, bet arī pienākumus, tostarp – aktīvi meklēt darbu, individuālajā darba meklēšanas plānā noteiktajā dienā ierasties NVA, piedalīties individuālajā darba meklēšanas plānā paredzētajos pasākumos. Ja nevar ierasties, NVA par to ir jāinformē. Neierašanās tiek uzskatīta par attaisnotu, ja, piemēram, ir iestājusies pārejoša darbnespēja. Bezdarbniekam jāierodas NVA pirmajā darba dienā pēc attaisnojošo iemeslu izbeigšanās, uzrādot attaisnojošo iemeslu apstiprinošu dokumentu. Savukārt par pārejošas darbnespējas laiku, ja tas ir bijis ilgāks par 10 dienām, jāpaziņo triju nedēļu laikā no pārejošas darbnespējas sākuma. 

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 12. panta pirmā daļa noteic gadījumus, kas ir par pamatu bezdarbnieka statusa zaudēšanai, tostarp atteikšanās no piemērota darba piedāvājuma divas reizes; bezdarbnieka pienākumu nepildīšana bez attaisnojoša iemesla. 

Lēmumu par bezdarbnieka statusa zaudēšanu pieņem NVA vienas darba dienas laikā pēc bezdarbnieka statusa zaudēšanas nosacījumu konstatēšanas. 

Aktīva darba meklēšana Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma izpratnē ir mērķtiecīgas personas darbības nolūkā atrast algotu darbu: piedalīšanās konkursos uz vakantajām darbavietām, kā arī citas darbības, kuru mērķis ir atrast darbu. Personai ir tiesības saglabāt bezdarbnieka statusu tik ilgi, kamēr tā ir bez darba un pilda bezdarbnieka pienākumus.

Nodarbinātības valsts aģentūras izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību var apstrīdēt aģentūras direktoram. 

Vēl jāpiebilst par Darba likumā noteikto: darba intervijā nav pieļaujami tādi darba devēja jautājumi, kas neattiecas uz paredzētā darba veikšanu vai nav saistīti ar pretendenta piemērotību šim darbam, kā arī jautājumi, kas ir tieši vai netieši diskriminējoši, tostarp jautājumi par grūtniecību. Taču Darba likums arī aizliedz nodarbināt grūtnieci divas nedēļas pirms paredzamajām dzemdībām un sievieti divas nedēļas pēc dzemdībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas