E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26453
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā šķirt laulību, ja laulātais atrodas apcietinājumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2022
Irina Aleksandra

Labdien! Es 2020. gadā sarakstījos ar cilvēku, kurš ir notiesāts uz 9 gadiem par slepkavību, laikam 116. pants Kr. kodeksā. Palikuši vēl 9 gadi. 2021. gada martā iesniedzu šķiršanās iesniegumu. Divas reizes mums atlika šķiršanos tehnisku iemeslu dēļ.  2022. gada 13. janvārī bija sēde, un viņš nepiekrīt šķirties. Mums nav kopīgas saimniecības, bērnu. Vai ir kādi kodeksa panti, kurus es varētu izmantot, lai izšķirtos?

A
atbild:
13. jūnijā, 2022

No 2022. gada 1. maija Latvijas Republikas Civillikumā 72. pantā ir paredzēts, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz gadu dzīvo šķirti (termiņš samazināts no trim gadiem uz vienu gadu). Vairāk par to lasiet šeit.

Latvijas Republikas Civillikuma 73. pantā ir paskaidrots: “laulātie dzīvo šķirti, ja viņiem nav kopīgas saimniecības un viens no laulātajiem noteikti negrib to atjaunot, noliedzot laulības kopdzīves iespējamību. Kopīga saimniecība var nepastāvēt arī tad, ja laulātie šķirti dzīvo kopīgā dzīvoklī”.

Laulātajam, kurš vēlas šķirties, jeb prasītājam tiesā jāiesniedz “Prasības pieteikumu par laulības šķiršanu”. Laulības šķiršanas lietas izskata rajona (pilsētas) tiesa.  Adresei piekritīgo tiesu varat precizēt šeit.

Laulības šķiršanas pieteikumu var iesniegt viens laulātais, bet dokuments jāiesniedz divos eksemplāros un tam jāpievieno laulības apliecības oriģināls, dokumenti, kas pamato apstākļus, kā dēļ tiek prasīta laulības šķiršana. 

Valsts nodeva par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ar personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, ir 15 eiro (atbilstoši Latvijas Republikas Civilprocesa likuma 34. panta otrajam punktam).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas