E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26386
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Deklarēšanās fakts nerada īpašumtiesības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2022
Santa

Labdien! Man nomira tētis, es pēc viņa esmu oficiāla īpašuma īpašniece. Mājā deklarēts viņa brālis, ļoti sen. Viņš par mani aiz muguras runā slikti, māju nolaiž, kā arī apkārtni nekopj jau otru gadu. Mutiski vienojāmies par zāles pļaušanu, cik aizbraucu pārbaudīt, tas netiek darīts. Vispār nepilda mūsu norunas, sauc mājās pudeles brāļus. Kā arī man kā īpašniecei nemaz nav tās mājas atslēgu. Ja viņam prasu, tad saka, ka esot tikai viens eksemplārs. Lai nebūtu konfliktu, arī neuzbāžos. Bet jūtos kā ciemiņš tur. Kā es varu viņu izlikt no sava īpašuma? Jo māju viņš nolaiž, man ir fotogrāfijas. Vai obligāti jāsniedz prasība tiesā? Vai es varu nosūtīt brīdinājumu, lai mēneša laikā meklē sev jaunu dzīvesvietu? Jo es redzu, ka mani vazā aiz deguna, neko no tā, ko runājam, nepilda.

A
atbild:
07. jūnijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Civillikumā noteiktajam – nekustamā īpašuma īpašnieks ir tas, kurš ierakstīts zemesgrāmatā. Apstāklis, ka persona ir deklarēta jūsu nekustamajā īpašumā, nerada tai īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu.

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. panta otro daļu personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Tiesiskās attiecības starp īpašnieku un īpašuma lietotāju būtu risināmas, noslēdzot īres līgumu. Ja īres līgumu īpašuma lietotājs nevēlas noslēgt, jautājums risināms tiesas ceļā, ceļot prasību par personas izlikšanu no nekustamā īpašuma.

Pirms prasības celšanas vēlams nosūtīt personai pirmstiesas brīdinājumu ar aicinājumu personai meklēt  jaunu dzīvojamo telpu un termiņu, līdz kuram datumam personai būtu jāatstāj nekustamais īpašums. Iespējams, puses savas tiesiskās attiecības var noregulēt ar mediatora palīdzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas