E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26375
Lasīšanai: 5 minūtes

Kā pierādīt darba stāžu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2022
Solvita

Labdien! Strādāju par skolotāju pašvaldībā no 1997. gada un tai pašā pašvaldībā arī par direktora vietnieku no 2002. gada. 2021. gada 1. jūlijā notika novadu apvienošana, un piecas dienas pirms tam man palūdza izvēlēties, kurā darbā palikšu, jo divos darbos nedrīkst. Paliku direktora vietniece, bet kompensāciju man neizmaksāja, jo palieku strādāt pašvaldībā. Man tagad dokumentos uzrādās, ka skolā strādāju tikai no 2002. gada. Kur paliek mani 5 gadi, kurus strādāju tai pašā pašvaldībā, tai pašā skolā?

A
atbild:
16. jūnijā, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 17. panta pirmajai daļai amatpersonām (darbiniekiem), izņemot karavīrus, ar kurām tiek izbeigtas amata (dienesta, darba) attiecības sakarā ar institūcijas vai amata likvidāciju, amatpersonu (darbinieku) skaita samazināšanu, amatam (dienestam, darbam) noteiktajām prasībām neatbilstošu veselības stāvokli (ieskaitot pārejošu darbnespēju), noteikta vecuma sasniegšanu, pēc kura nav pieļaujama atrašanās dienestā, sakarā ar izdienas pensijas saņemšanai noteiktā izdienas stāža sasniegšanu, kā arī gadījumā, kad tiek atjaunota amatā (dienestā, darbā) amatpersona (darbinieks), kura iepriekš veica attiecīgos amata (dienesta, darba) pienākumus, izmaksā atlaišanas vai atvaļināšanas pabalstu šādā apmērā:

1) viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja amatpersona (darbinieks) valsts vai pašvaldības institūcijās bijusi nepārtraukti nodarbināta mazāk nekā piecus gadus;

2) divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja amatpersona (darbinieks) valsts vai pašvaldības institūcijās bijusi nepārtraukti nodarbināta piecus līdz 10 gadus;

3) triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja amatpersona (darbinieks) valsts vai pašvaldības institūcijās bijusi nepārtraukti nodarbināta 10 līdz 20 gadus;

4) četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja amatpersona (darbinieks) valsts vai pašvaldības institūcijās bijusi nepārtraukti nodarbināta vairāk nekā 20 gadus.

Līdz ar to atlaišanas pabalsta izmaksa ir paredzēta tikai tad, ja atbrīvošana no amata pamatota ar kādu no iepriekš minētajā pantā noteiktajiem atlaišanas pamatojumiem. Jūs turpināt darbu atbilstoši noslēgtajiem darba līguma grozījumiem, līdz ar to pirmsšķietami jums atlaišanas pabalsts nepienācās.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 41. panta desmitajā daļā noteikts, ka amatpersonas (darbinieka) pārcelšanas gadījumā atvaļinājumu naudā nekompensē, bet neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu pārceļ izmantošanai tajā institūcijā, uz kuru pārcelta amatpersona (darbinieks).

Atvaļinājumu naudā nekompensē arī tad, ja amatpersona (darbinieks) izbeidz amata (dienesta, darba) attiecības ar valsts vai pašvaldības institūciju un vienlaikus uzsāk (turpina) tādas citas amata (dienesta, darba) attiecības attiecīgajā institūcijā, kas arī nodrošina tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Ja amatpersona (darbinieks) izbeidz amata (dienesta, darba) tiesiskās attiecības vienā valsts vai pašvaldības institūcijā un ne vēlāk kā nākamajā mēnesī sāk pildīt amata (dienesta, darba) pienākumus citā valsts vai pašvaldības institūcijā, iesaistītajām pusēm piekrītot, neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu var naudā nekompensēt un pārcelt izmantošanai attiecīgajā valsts vai pašvaldības institūcijā.

Līdz ar to atlīdzība par neizmantoto atvaļinājumu jums nepienācās, bet neizmantotajam atvaļinājumam bija jāpāriet pie pašreizējā darba devēja un jūs to varat izmantot šo darba tiesisko attiecību ietvaros.

Par darba stāžu norādāms, ka Darba likuma Pārejas noteikumu 4. punktā noteikts: ja darba tiesiskās attiecības turpinās pēc Darba likuma spēkā stāšanās dienas (pēc 2002. gada 1. jūnija), tad darba devējam ir pienākums pēc darbinieka pieprasījuma izsniegt viņam darba grāmatiņu, ja tā glabājas pie darba devēja. Ja darba tiesiskās attiecības turpinās pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas un darbinieks nepieprasa, lai darba devējs viņam izsniegtu darba grāmatiņu, tā līdz darba tiesisko attiecību izbeigšanās brīdim glabājas pie darba devēja, bet pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanās darba grāmatiņa atdodama darbiniekam. Darba devējs darba grāmatiņā izdara atzīmi par darba tiesisko attiecību izbeigšanas datumu, ja darbinieks to pieprasa. Šis noteikums neierobežo darbinieka tiesības pieprasīt Darba likuma 129. pantā minēto izziņu.

Darba likuma 129. panta otrajā daļā izziņā norāda pieprasītās ziņas, kuras darba devējs var pamatot ar lietvedībā vai arhīvā esošiem dokumentiem. Izziņai par darbu ar likumu nav noteikts derīguma termiņš.

Darba stāžu var pierādīt ar dokumentiem: darba grāmatiņu, izziņu par darbu, darba līgumu un tā grozījumiem. Līdz ar to VDI ieskatā Jūsu darba stāžu pie iepriekšējā darba devēja varētu apliecināt gan darba grāmatiņa, kurā veikts noslēdzošais ieraksts par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu, gan izziņa par darbu, gan darba līgumi un to grozījumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas