E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26239
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai var saņemt pašvaldības atbalstu, ja pazaudēts dzīvoklis

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2022
E

Vai varu pretendēt uz denac. ēkas atbrīvošanas kompensāciju, ja biju mantojis 23 kv. m dzīvokli, kuru atņēma tiesu izpildītājs, līdzko nokārtoju zemesgrāmatu? Dzīvokli nenodzīvoju pat 1 h. Cik liela ir denac. dzīvokļa atbrīvošanas kompensācija, un vai pienākas arī par manu mammu, kura nesen aizgājusi mūžībā un dzīvoja ar mani kopā?

A
atbild:
16. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalsta iespēja ir noteikta likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 26.1 pantā.

(1) Pašvaldībai ir tiesības domes saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā un apmērā piešķirt vienreizēju dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu personām:

1) kuras atbrīvo dzīvojamo telpu, kura atrodas denacionalizētā vai likumīgajam īpašniekam atdotā mājā un kuru tās ir lietojušas līdz īpašuma tiesību atjaunošanai, vai arī minētās personas tiek izliktas no dzīvojamās telpas Dzīvojamo telpu īres likuma 24. pantā paredzētajā gadījumā;

2) kuras atbrīvo dzīvokli, kura īpašnieka maiņa notikusi līdz likuma Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju spēkā stāšanās brīdim valsts īpašuma konversijas rezultātā vai starpsaimniecību uzņēmumu privatizācijas rezultātā un kurš nav privatizēts likumos Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju un Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju noteiktajā kārtībā, un kuras lietojušas dzīvokli dzīvojamās mājas īpašnieka maiņas brīdī, vai arī minētās personas tiek izliktas no dzīvojamās telpas Dzīvojamo telpu īres likuma 24. pantā paredzētajā gadījumā;

3) kuras atbrīvo dzīvojamo telpu vai arī tiek izliktas no dzīvojamās telpas Dzīvojamo telpu īres likuma 24. pantā paredzētajā gadījumā, ja tās:

  1. a) lietojušas dzīvojamo telpu likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” spēkā stāšanās brīdī,
  2. b) dzīvojamā telpa likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” spēkā stāšanās brīdī piederēja kooperatīvo biedrību savienības uzņēmumam,
  3. c) dzīvojamā telpa nav privatizēta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Pabalsta piešķiršanai ir daudz nosacījumu saistībā ar normatīvo regulējumu atkarībā no konkrētās situācijas, un lai uzzinātu par šāda pabalsta saņemšanas iespējām individuālā gadījumā, jāvēršas savā pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas