E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26173
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu nepieciešama sociālā apdrošināšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2022
Emīlija

Labdien! Esmu ilgstoši bijusi darba attiecībās. 2019. gada 2. oktobrī man piedzima bērns un es biju bērna kopšanas atvaļinājumā, saņemot visus pabalstus līdz 2021. gada 2. aprīlim. Pēc tam darba attiecībās biju vēl 2 mēnešus līdz 2021. gada 31. maijam, taču par to periodu netika veiktas VSAOI, jo bija Covid-19 pabalsts. No 2021. gada 1. jūnija biju bezdarba statusā un saņēmu bezdarbnieka pabalstu. Šobrīd esmu gaidībās, un nākamajam bērnam jāpiedzimst, pirms iepriekšējais sasniedz 3 gadu vecumu. Saprotu, ka man nav tiesību uz maternitātes pabalstu, bet vai man ir tiesības uz vecāku pabalstu, ja pirmsdzemdību atvaļinājums sāksies šīgada jūnijā? Paldies.

A
atbild:
28. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad seko arī tiesības uz vecāku pabalstu. Vecāku pabalstam labvēlīga norma ir gadījumam, ja nākamais bērns piedzimst, kamēr iepriekšējam nav triju gadiņu. Jo tad no jauna aprēķinātu vecāku pabalstu salīdzina ar to, kāds bija piešķirts par iepriekšējo bērnu, un no abiem aprēķinātajiem maksā lielāko.

Tiesībām uz maternitātes pabalstu ir arī kvalifikācijas periods, sociālajai apdrošināšanai jābūt vismaz trīs mēnešus pēdējā pusgadā (sešos mēnešos) vai vismaz sešus mēnešus pēdējos divos gados (24 mēnešos).

Minimālais sociālās apdrošināšanas periods jeb kvalifikācijas periods ir laika posms, kurā cilvēks ir bijis darba ņēmējs vai pašnodarbinātais  un ir veiktas sociālās iemaksas maternitātes apdrošināšanai. Kvalifikācijas periodā ieskaita arī nepilni nostrādātus mēnešus. Trīs vai seši apdrošināšanas iemaksu mēneši, kuri tiek ņemti vērā kvalifikācijas perioda noteikšanai, var arī nebūt pēc kārtas.

Kvalifikācijas periodā, neatkarīgi no obligāto iemaksu veikšanas ieskaita arī laiku, kurā cilvēks, būdams darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, noteiktajā 6 mēnešu vai 24 mēnešu periodā ir:

  • atradies grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumā,
  • bērna kopšanas atvaļinājumā,
  • bijusi pārejoša darbnespēja,
  • saņēmis dīkstāves pabalstu, dīkstāves palīdzības pabalstu vai vecāku pabalsta turpinājumu.

No jūsu informācijas izriet, ka tiesībām uz maternitātes pabalstu nepieciešamais kvalifikācijas periods jums sanāk.

Taču visam iepriekš izklāstītajam nozīme ir tikai tad, ja vispār ir tiesības uz maternitātes pabalstu. Bet tādas ir sievietei, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. Vienkāršāk – ir jābūt sociāli apdrošinātai, kad tiks izsniegta B lapa.

Prasības par sociālo apdrošināšanu attiecas vienlīdz kā uz maternitātes, tā arī uz vecāku pabalstu. No jūsu izklāstītās informācijas saprotams, ka pašreiz neesat darba attiecībās, tātad neesat sociāli apdrošināta. Šādā situācijā tiesību uz maternitātes pabalstu nebūs. Kā jau teikts, ja tiek piešķirts maternitātes pabalsts, tad maksā arī vecāku pabalstu.

Informāciju individuālā situācijā par tiesību iegūšanu uz pabalstiem ieteicams noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā ir atrodama informācija par visiem pabalstiem un to piešķiršanas nosacījumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas