E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26151
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Policijas resoriskās pārbaudes veikšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2022
Evija

Labdien!
Valsts policijā tiku iesniegusi lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret mani saistībā ar personas veiktajiem noziedzīgiem nodarījumiem. Tika uzsākta resoriskā pārbaude. Pārbaudes rezultātā policija sniedza lēmumu par krimināprocesa neuzsākšanu. Likumā noteiktajā kārtībā tiku iesniegusi sūdzību prokuratūrā, pašlaik gaidu atbildi no prokuratūras, kas tikšot sniegta mēneša laikā no sūdzības iesniegšanas dienas. Kaut resoriskā pārbaude tika pabeigta, bet laikā, kamēr gaidu atbildi no prokuratūras, ar mani sazinās resoriskās pārbaudes veicēji un vēlas, lai es sniedzu papildu paskaidrojumus, kaut visas man zināmās izskatāmās lietas detaļas no manas puses tika jau atspoguļotas pilnībā manos iepriekšējos iesniegumos. Jāatzīmē, ka no otras iesaistītās puses resoriskās pārbaudes laikā pēc man pieejamās informācijas paskaidrojumi netika “ievākti” (iespējamais noziedzīgā nodarījuma veicējs no paskaidrojumu sniegšanas izvairījās). 
Jautājumi ir šādi: 1) Ja resorisko pārbaudi policija ir apliecinājusi kā slēgtu, cik tiesiski ir mani kontaktēties un “ievākt” papildus paskaidrojumus laikā, kad tiek gaidīts atzinums par policijas pieņemtā lēmuma tiesiskumu no prokuratūras? 2) Cik tiesiski ir sazināties ar iespējamā noziedzīgā nodarījuma veicēju pēc resoriskās pārbaudes beigām? Vai šāda policijas rīcība nenorāda uz iespējamu bezdarbību resoriskās pārbaudes ietvaros? 3) Vai eksistē likumi, kas regulē policijas darbību pēc resoriskās pārbaudes beigām līdz atzinuma no uzraugošās prokuratūras saņemšanai?

A
atbild:
17. maijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Likuma “Par policiju” 14.1 pants paredz policijas resoriskās pārbaudes veikšanas nosacījumus. Policijas resorisko pārbaudi var uzsākt, lai:

1) pārbaudītu, kā tiek ievērotas tiesību normas, kuru izpildes kontrole un uzraudzība uzdota policijai;

2) likumā noteiktajos gadījumos veiktu personu meklēšanu;

3) noskaidrotu tāda cilvēka personību, kurš nespēj sniegt ziņas par sevi, vai identificētu neatpazīta cilvēka līķi.

Policijas resorisko pārbaudi atbilstoši kompetencei veic policijas darbinieks saskaņā ar šā likuma 12. pantā vai citos likumos policijai noteiktajām tiesībām. Resoriskās pārbaudes procesā policijas darbiniekam nav tiesību veikt darbības, kas īstenojamas tikai kriminālprocesa vai administratīvā pārkāpuma procesa ietvaros.

Policijas resorisko pārbaudi, kas uzsākta saskaņā ar šā panta pirmās daļas 1. punktu, pabeidz mēneša laikā vai ātrāk, ja tiek uzsākts kriminālprocess vai administratīvā pārkāpuma process.

Ja objektīvu iemeslu dēļ šā panta trešajā daļā noteikto termiņu nav iespējams ievērot, policijas struktūrvienības priekšnieks to var pagarināt uz laiku, ne ilgāku par četriem mēnešiem. Ja resoriskā pārbaude uzsākta uz iesnieguma pamata, par termiņa pagarināšanu paziņo iesniedzējam.

Policijas resorisko pārbaudi, kas uzsākta saskaņā ar šā panta pirmās daļas 2. vai 3. punktu, pabeidz, ja sasniegts šīs pārbaudes mērķis vai zudis tās uzsākšanas pamats.

Ievērojot Kriminālprocesa likuma 36., 37. pantu un ņemot vērā prokurora pilnvaras, kas prokuroram ir piešķirtas, pamatojoties uz Prokuratūras likumu, prokuroram ir tiesības pārbaudīt izmeklēšanas iestādes amatpersonas pieņemtā lēmuma tiesiskumu, piemēram, par atteikumu uzsākt kriminālprocesu, vai pārbaudīt, vai notiek neattaisnota novilcināšana, ja tas skar personas tiesību un likumīgo interešu aizsardzību.

Saskaņā ar Prokuratūras likuma 2. panta pirmo punktu prokuratūra uzrauga pirmstiesas izmeklēšanas procesu atbilstību likumiem. Saskaņā ar likuma 5 panta pirmo daļu prokurors lēmumus pieņem patstāvīgi un vienpersoniski, pamatojoties uz savu pārliecību un likumiem, ievērojot personu vienlīdzību likuma un tiesas priekšā, nevainīguma prezumpciju, patiesību un likumību.

Tātad prokuroram ir tiesības pārbaudīt, vai procesuālajās darbībās nav notikusi nepamatota vilcināšanās un vai policijas darbinieki bija tiesīgi vākt informāciju pēc resoriskās pārbaudes beigām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas