E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26141
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
8
1
8

Kādi maksājumi jāveic, ja automašīnai tehniskā apskate nav veikta 4 gadus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2022
juris

Kādi maksājumi jāveic, lai izietu tehnisko apskati? Mašīnai četrus gadus nav veikta apskate.

A
atbild:
26. aprīlī, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Ja transportlīdzeklim trīs gadus nav veikta valsts tehniskā apskate un tas nav arī uzrādīts agregātu numuru salīdzināšanai, tad transportlīdzekli izslēdz no transportlīdzekļu reģistra. No reģistra neizslēdz transportlīdzekļus, kuriem nav jāveic tehniskā apskate (mopēdi, sniega motocikli, bezceļu transportlīdzekļi, līdz 1944. gadam izgatavotie vēsturiskie transportlīdzekļi), un transportlīdzekļus, kuru reģistrācija pārtraukta, nododot numura zīmes (transportlīdzekļa noņemšana no uzskaites reģistrācijas pārtraukšanai uz laiku, nododot numura zīmes).

Izslēgšanu no reģistra veic CSDD automātiski: kad īstenojas minētie apstākļi, transportlīdzekļu reģistrā tiek veikta atzīme “Izslēgts no reģistra”. Šādā gadījumā transportlīdzeklim piešķirtā numura zīme un reģistrācijas apliecība tiek anulēta (t. i., atzīta par nederīgu uz transportlīdzekļa izslēgšanas no reģistra laiku) un ar transportlīdzekli aizliegts piedalīties ceļu satiksmē, izņemot gadījumu, kad tam ir derīga vienas dienas atļauja piedalīties ceļu satiksmē, lai veiktu tehnisko apskati.

Atjaunot uzskaitē transportlīdzekli, kurš izslēgts no reģistra, ja vismaz trīs gadus ar to nav veiktas darbības, iespējams kādā no minētajiem veidiem:

  • transportlīdzekli uzrāda agregātu numuru salīdzināšanai (skatīt sadaļu “Izziņa par transportlīdzekļu agregātu numuru salīdzināšanu”) un reģistrējot atjauno uzskaitē. Darbību var veikt transportlīdzekļa īpašnieks vai viņa pilnvarota persona, iesniedzot transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību un veicot maksu par CSDD pakalpojumiem (4,60 eiro apmērā, ja nesaņem jaunu reģistrācijas apliecību, vai 12,28 eiro, ja saņem jaunu reģistrācijas apliecību);
  • transportlīdzeklim veic valsts tehnisko apskati (skatīt sadaļu “Tehniskā apskate”), papildus noteiktajiem maksājumiem par apskati un veicot arī maksu par CSDD pakalpojumiem (4,11 eiro apmērā par transportlīdzekļa atjaunošanu uzskaitē). Transportlīdzekli var atjaunot uzskaitē, veicot tehnisko apskati, tikai gadījumā, ja pirms izslēgšanas no reģistra transportlīdzeklis bijis uzskaitē. Ja pirms izslēgšanas no reģistra transportlīdzeklis bija noņemts no uzskaites atsavināšanai Latvijā, to atjauno uzskaitē, uzrādot agregātu numuru salīdzināšanā un reģistrējot.

Atjaunojot transportlīdzekli uzskaitē, jānomaksā valsts noteiktie nodokļi: transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli maksā par kārtējo kalendāro gadu un par iepriekšējiem kalendārajiem gadiem, ja nodoklis par iepriekšējiem kalendārajiem gadiem nav maksāts un transportlīdzeklis ir bijis uzskaitē. Nodoklis tiek aprēķināts katram transportlīdzeklim individuāli.

Ieteicams vērsties CSDD un noskaidrot konkrētās izmaksas un procedūras, jo īpaši, ja transportlīdzeklim četrus gadus nav veikta tehniskā apskate.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas