E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26034
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Kādi ir MUN maksātāja pienākumi sociālo iemaksu veikšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2022
Viviana

Labdien! Jautājums par obligātajām sociālās apdrošināšanas iemaksām. Esmu pašnodarbināta persona, kas maksā mikrouzņēmuma nodokli 25%. Ceturksnī divus mēnešus ienākumi bija zem 500 EUR katrā, vienā virs 500 EUR. Kādas VSAO iemaksas man jāveic?

A
atbild:
14. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa likme ir 25%, un tā ietver gan valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli. MUN maksātājs ir sociāli apdrošināts (jau veic iemaksas, maksājot šo nodokli) un tikai atsevišķos gadījumos varētu būt kaut kas jāpiemaksā. Taču ne uzreiz.

Ja esat pašnodarbinātā, kas izvēlējusies maksāt mikrouzņēmumu nodokli, par pirmo ceturksni līdz 15. aprīlim ir jāiesniedz mikrouzņēmumu nodokļa deklarācija. Tā ir jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Deklarāciju iesniegšanai sagatavo no veidlapas “Mikrouzņēmumu deklarācija”, kas ir pieejama dokumentu grupā “Mikrouzņēmumu dokumenti”.

Atverot deklarāciju (veidlapu), tajā ir norāde uz taksācijas periodu (pirmais ceturksnis) un mēnešiem, katrā mēnesī (janvāris, februāris, marts) jāieraksta apgrozījums (ieņēmumi), kāds tas ir bijis. Sistēma automātiski aprēķinās nodokļa summu. Nodoklis jāsamaksā līdz 23. aprīlim. Turpat EDS nodokli var arī samaksāt – sadaļā “Maksājumi”.

Tātad tas ir tas, kas jau ir jāizdara.

Kas attiecas uz valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, jautājums jāskata saistībā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” prasību – iemaksām ir noteikts minimālais objekts, ceturksnī tām ir jābūt veiktām vismaz no 1500 eiro. Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam minimālais iemaksu objekts ir 1500 eiro apgrozījums. Ja ceturksnī MU apgrozījums sanāca 1500 eiro, tad nekāda papildu maksājuma nebūs, jo, kā jau teikts, nodoklis ietver arī iemaksas.

Ja apgrozījums ceturksnī bija mazāks par 1500 eiro, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aprēķinās, kāda summa kā VSAOI ir jāpiemaksā, un līdz 20. jūnijam paziņos to VID. VID ar EDS starpniecību informēs pašnodarbināto par pienākumu veikt piemaksu.

Ja VSAOI būs jāpiemaksā, tad piemaksājamā summa būs no starpības starp 1500 eiro un to summu, no kuras samaksāts mikrouzņēmumu nodoklis. Iemaksu likme 10%. Piemēram. Ja apgrozījums 1. ceturksnī bija 1400 eiro, tad papildu iemaksas būs jāsamaksā no 100 eiro = 10 eiro.

Taču jāpiemaksā būs tikai gadījumā, ja neesat izmantojusi likumā paredzēto iespēju paziņot VID, ka ieņēmumi šogad pirmajā ceturksnī nesasniegs 1500 eiro. Vēl prasība par minimālajām iemaksām neattiecas uz vairāk nekā 10 iedzīvotāju grupām (māmiņām ar maziem bērniem, cilvēkiem ar I un II grupas invaliditāti u. c.).

Jā, tas diemžēl izklausās sarežģīti, kaut gan piemaksājamā summa varētu būt neliela vai piemaksāt vispār neko nevajadzēs.

Vairāk informācijas var atrast VID metodiskajā materiālā “Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas”.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras tīmekļa vietnē ir skaidrojumi ar piemēriem par minimālo obligāto iemaksu aprēķināšanu.

Priekšstatam arī VSAA piemērs: Ja MU apgrozījums ceturksnī ir 1200 eiro (400 eiro x 3) un VID iesniegums par prognozējamajiem ienākumiem netika iesniegts, tad MU īpašniekam papildus no starpības līdz minimālajam VSAOI objektam, t. i, no 300 eiro (1500 – 1200 = 300) būs jāpiemaksā 10% pensiju apdrošināšanai, t. i., 30 eiro (300 x 10% = 30 eiro).

Vēl jāpiebilst, ka atbilde sniegta, pieņemot, ka vienlaikus neesat darba ņēmēja. Jo tad tas ir cits stāsts par minimālajām iemaksām.

Zināšanai par nākamajiem ceturkšņiem. Ja šogad janvāra sākumā neiesniedzāt paziņojumu VID, ka MU ieņēmumi nesasniegs 1500 eiro, bet prognozējat, ka mazāks par 1500 eiro būs apgrozījums 2. ceturksnī, jau tagad par to ir jāpaziņo VID.

VID arī šajās dienās atgādinājis: tie saimnieciskās darbības veicēji (t.sk. mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji), kuri nav darba ņēmēji un prognozē, ka viņu saimnieciskās darbības ienākumi nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro 2022. gada 2. ceturksnī, var izvēlēties neveikt minimālās obligātās sociālās iemaksas. Lai VSAA neaprēķinātu šīs iemaksas, cilvēkam līdz 2022. gada 17. aprīlim ieskaitot jāiesniedz VID apliecinājums par 2. ceturkšņa plānotajiem ienākumiem.

Apliecinājums jāiesniedz īpaši tam izveidotā veidlapā, kas pieejama VID EDS sadaļā “Dokumenti/No veidlapas/Dokumentu grupa/Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu dokumenti/Pašnodarbinātā apliecinājums par plānotajiem ienākumiem”. Apliecinājumā jānorāda konkrētais ceturksnis, kad ienākums nesasniegs 1500 eiro ceturksnī.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas