E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25894
Lasīšanai: 2 minūtes
2
27
2
27

Bēru pabalsts no darba devēja

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2022
Dace Lešinska

Lai saņemtu bēru izdevumu pabalstu, darbavieta pieprasa laulību apliecību, kuras man nav, jo esmu šķīrusies. Kā man rīkoties?

A
atbild:
31. martā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja esat nodarbināta valsts vai pašvaldību sektorā, tad saskaņā ar Atlīdzības likuma 20. pantu amatpersonai (darbiniekam) izmaksā pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Savukārt  saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 565 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām” VI nodaļu darbiniekam (amatpersonai) viena gada laikā pēc ģimenes locekļa  vai apgādājamā nāves ir jāiesniedz iesniegums pabalsta saņemšanai sakarā ar attiecīgās personas nāvi, kā arī papildus jāiesniedz miršanas apliecības kopija un radniecību vai laulību vai apgādību apliecinoša dokumenta kopija. Šis regulējums nosaka gan ģimenes locekļu uzskaitījumu, kuru nāves gadījumā pabalsts tiek piešķirts, gan kārtību pabalsta saņemšanai. Ja ar mirušo personu jūsu laulība ir šķirta, diemžēl jums nebūs tiesību saņemt pabalstu.

Ja runa ir par darba attiecībām privātajā sektorā, tad ārējie normatīvie akti nenosaka darba devējam pienākumu izmaksāt pabalstu darbinieka tuva ģimenes locekļa nāves gadījumā. Taču darba devējs savos iekšējos normatīvajos dokumentos ir tiesīgs noteikt darbiniekiem papildus sociālās garantijas, vienlaikus nosakot to saņemšanas kārtību un iesniedzamos dokumentus. Arī šādā situācijā pabalsta izmaksa, visticamāk, notiks saskaņā ar iekšējā dokumenta noteikto kārtību.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas