E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25883
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Katram kopīpašniekam ir veto tiesības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. martā, 2022
Monika Lulla

Lūdzu palīdzēt jautājumā par servitūtu. Ja servitūts neiet pa īpašumu, bet blakus īpašumam, piem., pa “Rīgas mežiem”, tikai jāparaksta nostiprinājuma lūgums, bet viens no īpašniekiem atsakās parakstīt nostiprinājuma lūgumu. Atbilde uz šādu jautājumu nebija korekta. Lūdzu, atbildiet nopietni, vai jāsniedz prasība tiesā, un pie kā vērsties pēc palīdzības?

A
atbild:
25. martā, 2022
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Saskaņā ar Civillikuma 1068. pantu “rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kautkādi to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesība protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šo tiesību viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu”.

Katram kopīpašniekam ir veto tiesības, t. i., tiesības nepiekrist otra kopīpašnieka priekšlikumiem. Šīs tiesības ir absolūta, un nevar piespiest kopīpašnieku rīkoties pretēji viņa gribai.

Iespējams, starp kopīpašniekiem ir strīds par tiesībām, kas risināms tiesā. Konkrētāku atbildi nevar sniegt bez iepazīšanās ar visiem dokumentiem. Juridiskās palīdzības saņemšanai ieteicams vērsties pie zvērināta advokāta. Advokātu saraksts ir pieejams šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas