E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31086
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Kā vienoties par ceļa servitūtu

J
jautā:
01. decembrī, 2023
Zaiga

Labdien! Uz manu lauku saimniecību ceļš iet pa man nepiederošu zemi. Ceļa vienā pusē ir fiziskās personas īpašums, bet otrā pusē – valsts īpašums. Robeža starp šiem īpašumiem ir noteikta tieši pa ceļa vidu. Gribu kārtot ceļa servitūtu. Kā man rīkoties šajā situācijā? Vai ceļa servitūts jākārto ar abiem zemes īpašniekiem vai ar vienu?

A
atbild:
11. decembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Līga Sileniece, zvērināta advokāta palīdze

Saskaņā ar Civillikuma 1231. pantu servitūtus nodibina ar likumu, tiesas spriedumu, līgumu vai testamentu.  Saskaņā ar Civillikuma 1235. pantu no servitūta izrietošā lietu tiesība ir nodibināta un spēkā abām pusēm, t. i., valdošā un kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekiem, tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemesgrāmatās.

Ja abu zemesgabalu, pa kuriem iet ceļš, īpašnieki piekrīt servitūta tiesības nodibināšanai un ierakstīšanai zemesgrāmatā, braucamā ceļa servitūta tiesību iespējams nodibināt, slēdzot līgumu. Tomēr apstāklis, ka ceļš jau pastāv, neliedz vienoties tikai ar vienu vai otru zemes īpašnieku atbilstoši citādam ceļa novietojumam dabā (piemēram, tikai viena kalpojošā zemesgabala robežās). Tādā gadījumā jāņem vērā, ka ceļš uzskatāms par būvi. Īstenojot jauna ceļa ierīkošanu, jāievēro būvdarbus regulējošie normatīvie akti gan attiecībā uz projektēšanu, gan būvniecības procesu.

Civillikuma 1135. pants noteic, ka servitūtam jādod labums tā izlietotājam.

Civillikuma 1139. pants noteic, ka katram, kam pieder servitūta tiesība, jāizlieto tā taisnprātīgi, saudzējot pēc iespējas cita īpašuma tiesību.

Ja līguma noslēgšana servitūta tiesības nodibināšanai nav iespējama, lauku saimniecības īpašniekam ir pamats prasīt servitūta tiesības uz braucamo ceļu nodibināšanu tiesā. Lai gan esošais ceļš atzīstams par dabā pastāvošu piekļuves vietu nekustamajam īpašumam un var konstatēt faktisku tiesības izlietojumu, šāds apstāklis tikai norāda uz nepieciešamību nodibināt servitūta tiesību. Tādēļ pirms tam jāizvērtē, vai esošais ceļš ir vienīgais braucamais ceļš, pa kuru var nokļūt līdz lauku saimniecībai. Ņemot vērā, ka aprakstā minētais braucamais ceļš ir lietojams, ja tā faktiskās robežas dabā atrodas uz abiem zemesgabaliem (t. i., dotu labumu izlietotājam), prasījums izvirzāms pret abu zemesgabalu īpašniekiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas