E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31683
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Ja ugunsgrēka rezultātā ir samazinājusies ēkas kadastrālā vērtība

J
jautā:
05. februārī, 2024
Sanija

Labdien! Ir divstāvu kopīpašums apmēram 200 m2. No tā aptuveni 60 m2 1. stāvā pieder man. Nodega (iespējams, izsmēķa vai sveces dēļ, nodarījums aiz neuzmanības) otra īpašnieka daļa, tai skaitā otrais stāvs virs manas dzīvojamās daļas. Mans īpašums vairs nevar pildīt tā funkcijas, tas ir, es vairs nevaru tajā dzīvot. Man piederošā daļa ir apdrošināta, savukārt otra īpašnieka – ne. Kas izsniedz izziņu par to, ka īpašums nepilda savas funkcijas? Vai jāmaksā nodoklis par īpašumu, ja tas nepilda savas funkcijas? Kur vērsties minētajā situācijā?

A
atbild:
06. februārī, 2024
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 1. pants noteic, ka ar nekustamā īpašuma nodokli apliek ķermeniskas lietas, kuras atrodas Latvijas Republikas teritorijā un kuras nevar pārvietot no vienas vietas uz otru, tās ārēji nebojājot, – zemi, ēkas, tai skaitā kadastra informācijas sistēmā reģistrētās, bet ekspluatācijā nenodotās ēkas, un inženierbūves (turpmāk – nekustamais īpašums), izņemot šā panta otrajā daļā minēto nekustamo īpašumu.

Minētā likuma 4. pants noteic, ka nekustamā īpašuma nodokli par nekustamo īpašumu, kas uz kopīpašuma tiesību pamata pieder vairākām personām vai atrodas kopvaldījumā, maksā katrs kopīpašnieks (kopvaldītājs) atbilstoši savai domājamai daļai kopīpašumā (kopvaldījumā).

Saskaņā ar iepriekš minētā likuma 3. panta pirmo daļu nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība saistošajos noteikumos.

Nekustamā īpašuma nodokļa apmēru ietekmē īpašuma kadastrālā vērtība.

Ja ugunsgrēka rezultātā ir būtiski samazinājusies ēkas kadastrālā vērtība, tad jāvēršas Valsts zemes dienestā saistībā ar kadastrālās vērtības samazināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas