E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31308
Lasīšanai: 2 minūtes
1
5
1
5

Kā saņemt visu kopīpašnieku parakstus

J
jautā:
21. decembrī, 2023
Jānis

Dzīvoklim kopīpašumā tika veikta kadastra objekta datu aktualizācija, lai mainītu telpas lietošanas veidu no biroja uz dzīvokli. Paralēli tika veikti būvdarbi, saskaņojot nesaskaņoto pārbūvi, ko atstāja iepriekšējais īpašnieks. Tika veikta mērīšana, un īpašuma platība nebūtiski palielinājās, bet, lai saskaņotu šīs izmaiņas, ir jāsavāc visi kopīpašnieku paraksti. Pilnvaru mājai nav. To nav iespējams izdarīt, jo daļa īpašnieku nedzīvo Latvijā vai nav sasniedzami. Kā lai rīkojas šādā gadījumā?

A
atbild:
04. janvārī, 2024
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Ja kopīpašumā esošā dzīvojamā māja ir sadalīta dzīvokļa īpašumos un katram dzīvoklim atvērts savs zemesgrāmatas nodalījums, tad uz to attiecināms Dzīvokļa īpašuma likums, proti, šī likuma 5. panta piektā daļa noteic, ka kopīpašumā esošās domājamās daļas apmērs tiek pārrēķināts un reģistrēts, pamatojoties uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu.

Ja kopīpašumā esošā dzīvojamā māja nav sadalīta dzīvokļu īpašumos, tad nepieciešams visu kopīpašnieku saskaņots gribas izteikums. Tiesiskajā regulējumā nav paredzēti izņēmumi, kas atbrīvotu no saskaņojuma saņemšanas, ja kāds no kopīpašniekiem nav sasniedzams.

Izvērstai konsultācijai iesaku vērsties pie zvērināta notāra, līdzi ņemot visus dokumentus. Kopīpašnieku deklarētās dzīvesvietas ir iespējams noskaidrot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, iesniedzot motivētu pieprasījumu. Kopīpašnieki oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” var izteikt uzaicinājumu ierasties pie zvērināta notāra saskaņojuma sniegšanai, piemērotāko risinājumu varēs ieteikt zvērināts notārs.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas