E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2581
Lasīšanai: 2 minūtes
13
13

Darba likums paredz apmaksātas brīvas dienas, ja miris tuvinieks

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2013
Baiba Buba

Vai darbinieks, kurš strādā SIA, var saņemt pabalstu tuva tuvinieka nāves gadījumā, kā arī apmaksātas brīvdienas, vai tas tikai attiecas uz valsts iestādēm?

A
atbild:
10. jūlijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 74.pants paredz darba devējam pienākumu izmaksāt darbiniekam noteikto darba algu par divām darba dienām, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks neveic darbu sakarā ar laulātā, vecāku, bērna vai cita tuva ģimenes locekļa nāvi.

Ja darbiniekam ir noteikta laika alga, viņam izmaksā noteikto darba samaksu. Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, izmaksā vidējo izpeļņu. 

Komersantam normatīvajos aktos nav noteikts pienākums izmaksāt pabalstu. Taču darba devējs darbiniekiem var paredzēt dažādas sociālās garantijas, kuras nav noteiktas normatīvajos aktos. Papildus sociālās garantijas var būt noteiktas darba koplīgumā, kā arī darba līgumā.

Vairāki sociālo jautājumi likumi paredz apbedīšanas pabalstu, ko Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā var pieprasīt ģimenes loceklis vai cilvēks, kurš uzņēmies apbedīšanas pienākumus. Par šo pabalstu var izlasīt VSAA interneta vietnē šeit.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas