E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25689
Lasīšanai: 4 minūtes
1
4
1
4

Kā jāiesniedz apelācijas sūdzība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2022
Kola

Labdien! Pirms laika nopirku īpašumu, bet pārdevējs pēc tā pārdošanas uzsācis maksātnespēju un viņa administrators lūdzis atcelt darījumu tiesā, par ko viņam nebija jāmaksā valsts nodeva. Es nepiekrītu pirmās instances tiesas lēmumam. Kur man jāpārsūdz lēmums – vai adresēt to apgabaltiesai un iesūtīt pirmās instances tiesai? Un kā ar valsts nodevu, ja administrators to nemaksāja, vai man jāmaksā, un, ja jāmaksā, kā varu zināt, cik un uz kuru kontu? Un kā ir, ja ir trūkumi apelācijas sūdzībā – vai tos norāda tiesa un var novērst? Jautāju te, jo juristam nebūs līdzekļu. Paldies!

A
atbild:
13. aprīlī, 2022

Civilprocesa likuma 414. pants nosaka:

(1) Rajona (pilsētas) tiesas spriedumu, kas nav stājies likumīgā spēkā, var pārsūdzēt apelācijas kārtībā attiecīgajā apgabaltiesā.

(3) Apelācijas instances tiesai adresētā apelācijas sūdzība iesniedzama tiesai, kas taisījusi spriedumu.

Civilprocesa likuma 34. pants nosaka: (1) Par katru prasības pieteikumu – sākotnējo prasību vai pretprasību, trešās personas pieteikumu ar patstāvīgu prasījumu par strīda priekšmetu, kas iesniegts jau iesāktā procesā, pieteikumu sevišķās tiesāšanas kārtības lietās, kā arī citiem šajā pantā paredzētajiem pieteikumiem, kurus iesniedz tiesā, – maksājama valsts nodeva šādā apmērā:

Savukārt šī panta 4. daļa noteic, ka par apelācijas sūdzību maksājama valsts nodeva atbilstoši likmei, kāda jāmaksā, iesniedzot prasības pieteikumu (pieteikumu sevišķās tiesāšanas kārtības lietā), bet mantiska rakstura strīdos – likmei, kuru aprēķina atbilstoši strīda summai pirmās instances tiesā.

Norēķinu rekvizīti, uz kuriem veicama valsts nodevas samaksa, ir pieejami tīmekļa vietnē tiesas.lv.

Sagatavojot apelācijas sūdzību, jāņem vērā Civilprocesa likuma 416. pantā norādītais, it īpaši:

4) kādā apjomā spriedumu pārsūdz;

5) kā izpaužas sprieduma nepareizība, motivējot, kāpēc sūdzības iesniedzējs uzskata, ka lietā nepareizi konstatēti fakti vai nepareizi novērtēti pierādījumi, sniegts nepareizs lietas apstākļu juridiskais novērtējums vai nepareizi piemērota materiālā tiesību norma, pārkāpta procesuālā tiesību norma.

Apelācijas kārtībā var pārsūdzēt šā likuma 440.1 pantā minētos spriedumus, ja:

1) pirmās instances tiesa ir nepareizi piemērojusi vai iztulkojusi materiālo tiesību normu un tas ir novedis pie lietas nepareizas izspriešanas;

2) pirmās instances tiesa ir pārkāpusi procesuālo tiesību normu un tas ir novedis pie lietas nepareizas izspriešanas;

3) pirmās instances tiesa ir nepareizi konstatējusi faktus vai nepareizi novērtējusi pierādījumus vai sniegusi nepareizu lietas apstākļu juridisko novērtējumu un tas ir novedis pie lietas nepareizas izspriešanas.

Savukārt, ja tiesneši vienbalsīgi atzīst, ka nepastāv neviens no šā likuma 440.2 pantā minētajiem apelācijas tiesvedības ierosināšanas pamatiem, viņi pieņem lēmumu par atteikšanos ierosināt apelācijas tiesvedību un nekavējoties par to paziņo lietas dalībniekiem (Civilprocesa likuma 442.8 panta 7. daļa).

Apelācijas sūdzības trūkumu novēršanas process aprakstīts Civilprocesa likuma 420. pantā.

Tādējādi, lai pilnvērtīgi realizētu savas tiesības apelācijas procesā, iesakām jums saņemt juridisko palīdzību apelācijas sūdzības sagatavošanas un iesniegšanas procesam.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas