E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25642
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Izbeidzot darba attiecības, pienākas proporcionāla neizmantotā atvaļinājuma kompensācija

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2022
Nora

Sākot ar augustu, vīrs skolotājs ir uz slimības lapas. Pēc 6 mēnešiem ir ārstu slēdziens par 2. invaliditātes grupas piešķiršanu (galvas audzēja operācija). Rekomendācija, ka darba apjoms jāsamazina. Līdz šim tika strādāts divās skolās. Ja vienā no skolām uzteic darbu, vai iespējams izmantot atvaļinājumu un saņemt atvaļinājuma naudu?

A
atbild:
28. februārī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jautājumā sniegtā informācija nav pietiekama, lai sagatavotu konkrētu atbildi, jo pedagogu nodarbinātība atšķiras no vispārējās darbinieku nodarbinātības un ir svarīgs darba līguma saturs.

Taču jums var noderēt vispārējie principi tālākai situācijas skaidrošanai.

Ja darbinieks ir nodarbināts pie vairākiem darba devējiem (tostarp vairākās skolās) un ar katru no tiem ir noslēgts darba līgums, tad, izbeidzot darba attiecības ar vienu no darba devējiem, darba devējam ir darbiniekam jāizmaksā proporcionāla nostrādātajam laikam neizmantotā atvaļinājuma kompensācija. Atbilstoši Darba likuma 152. pantam laikā, kas dod tiesības uz atvaļinājumu, ieskaita faktiski nostrādāto laiku, kā arī slimības laiku.

Neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju, ja darbinieks 6 mēnešus nav strādājis, aprēķinās atbilstoši Darba likuma 75. panta otrajai daļai: ja pēdējo sešu vai vairāk mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par darbu sešos kalendāra mēnešos pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma. Ja darbinieks pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma ir strādājis mazāk par sešiem mēnešiem, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par periodu, kurā darbinieks ir strādājis.

Konkrētajā situācijā darba attiecību izbeigšanas pamatojums var būt darbinieka veselības stāvoklis un ārsta atzinums. Tādā gadījumā nebūtu ieteicams uzteikt darbu pašam. Darba likuma 101. panta pirmās daļas 7. punkts (darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums) paredz, ka šādā situācijā darba uzteikumu izsaka darba devējs un darbiniekam ir izmaksājama ne tikai neizmantotā atvaļinājuma kompensācija, bet arī Darba likuma 112. pantā paredzētais atlaišanas pabalsts.

Jānorāda, ka citāda situācija būs, ja darba devējs, neraugoties uz nodarbinātību vairākās skolās, ir viens un ir noslēgts viens darba līgums.

Ja pedagogs ir LIZDA biedrs, būtu ieteicams vērsties LIZDA un lūgt jurista konsultāciju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas